Poljska i Njemačka zahvalne Papi za kraj podjela u Europi

DOBITNIK Nobelove nagrade za mir i povijesni šef sindikata Solidarnost Lech Walesa ocijenio je u nedjelju da je pontifikat papa Ivan Pavla II. okončao "epohu podjele" Europe, a zahvalnost za ujedinjenje starog koninenta izrazio je i predsjednik donjeg doma njemačkog parlamenta Wolfgang Thierse.

"Tijekom pontifikata Ivana Pavla II. epoha velikih podjela i komunističkih sustava postala je prošlost", rekao je Lech Walesa na privatnoj stanici Radiozet.

"Otvoreno je novo razdoblje uz globalizaciju i proširenu Europsku uniju", dodao je.

"Poljska je izgubila majku, jer se Papa brinuo za Poljsku kao majka za svoju obitelj, a kada majka ode obitelj se rasprši. Nadajmo se da nam se to neće dogoditi", rekao je Walesa, a prenijela agencija PAP.

Walesa je postao blizak s Ivanom Pavlom II nakon osnivanja sindikata Solidarnost u kolovozu 1980.

Predsjednik Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta Wolfgang Thierse, izjavio je u nedjelju da "plače za jednim od najvećih papa u povijesti" i naglasio da "su mu posebice istočni Nijemci zahvalni".

"Mi Nijemci, posebice iz Istočne Njemačke jako smo zahvalni Ivanu Pavlu II. na angažmanu na ujedinjenju dviju zemalja", piše on u poruci u svoje i u ime njemačkih zastupnika kardinalu Josephu Ratzingeru.

Njegovi su napori omogućili velike korake u pomirenju Poljske i Njemačke i nadilaženje komunističkog režima u Poljskoj i cijeloj središnjoj i istočnoj Europi", dodao je Thierse koji je također naglasio koliko je Ivan Pavao II. pridonio da borba protiv terorizma nakon 11. rujna ne postane "borba kršćana protiv muslimana".

Thierse je istaknuo i Papin doprinos u pomirenju kršćana i židova.

Pročitajte više