Poljska: Nijemci znaju za Holokaust i Lenjingrad. Zaboravljaju što su nama učinili

Screenshot: Youtube/DW

Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski značajno je ublažio zahtjev Varšave za reparacijom od Njemačke i predložio alternativno rješenje dugotrajnog spora, poput ulaganja u poljsku obranu. 

"Tražimo od njemačke vlade da sastavi paket koji će uvjeriti našu javnost i pokazati im: aha, Nijemci su spremni nositi se s tim pitanjem", rekao je Sikorski u intervjuu za Spiegel objavljenom u petak. Nije ponovio zahtjev prethodne poljske vlade za kompenzacijom do 1.3 bilijuna eura za razaranje uzrokovano nacističkom okupacijom. 

Stranka Pravo i pravda (PiS) postavila je taj zahtjev Berlinu 2022. godine. "Ako Berlin želi prebaciti novac, dobrodošao je! Čak ćemo dati i popust ako novac stigne do kraja godine. Ali ozbiljno, novac je teško pitanje u vrijeme rata i krize", naveo je, prenosi Politico.

Dao nekoliko prijedloga Nijemcima

Predložio je da njemačka vlada umjesto isplate novca pošalje "jasan signal" da prepoznaje štetu koja je nanesena Poljskoj tijekom okupacije. Kao primjer je naveo potencijalnu uspostavu "dokumentacijskog centra" koji bi omogućio dijalog i predstavljao priznanje žrtve Poljaka. 

"Mogao bi postojati i drugi jasan signal, primjerice da Nijemci obnavljaju jednu od zgrada koje su uništili u Varšavi, možda Saksonsku palaču", dodao je. Nadalje je sugerirao da bi Nijemci "također mogli financirati medicinsku skrb za preživjele" ili "ulagati u obrambene sposobnosti zemalja kako bi se zajedno mogli obraniti od Putina". 

"Nijemci imaju krhko pamćenje. Oni znaju za Holokaust i sjećaju se opsade Lenjingrada i Staljingrada. Ali zaboravili su što su učinili poljskom civilnom stanovništvu", zaključio je Sikorski. 

Pročitajte više