Poljski predsjednik: Bez Ukrajine se neće donositi nikakve odluke o njenoj budućnosti

Foto: EPA

POLJSKI predsjednik je tijekom prvog osobnog obraćanja jednog stranog lidera ukrajinskom parlamentu od početka ruske invazije poručio da Poljska snažno podržava Ukrajinu.

Duda je tijekom svog govora zahvalio Ukrajini na obrani Europe od onoga što je nazvao "ruskim imperijalizmom".

Slobodni svijet ima lice Ukrajine, rekao je i dodao da su nedavni pozivi Kijevu da pregovara s Putinom, pa čak i popusti u nekima od njegovih zahtjeva, uznemirujući.

"Bez vas se neće donositi nikakve odluke o vašoj budućnosti", poručio je.

Duda, koji je nakon govora dobio ovacije, rekao je kako će Poljska učiniti sve da pomogne Ukrajini da se pridruži Europskoj uniji.

Duda je bio u Kijevu u travnju

Duda je posjetio Kijev u travnju, uz predsjednike Litve, Latvije i Estonije, i ondje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Tada je predlagao da im se pridruži njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, za kojega je Kijev tada signalizirao da nije dobrodošao.

Nakon sastanka s čelnicima baltičkih zemalja i Poljske Zelenskij je rekao da se radilo o posjetu četiri države koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i nisu oklijevale s isporukom oružja Ukrajini te nisu sumnjale u potrebu izricanja sankcija Rusiji, podsjeća Deutsche Welle

Smatra se da su nesuglasice sada izglađene između Ukrajine i Njemačke, koja je u početku oklijevala  slati Ukrajini oružje, za razliku od drugih zemalja, no ubrzo je takvu politiku promijenila. 

Jedina članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev od početka ruske agresije bila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u svibnju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više