Poljski premijer optužio EU

Foto: EPA

POLJSKI premijer Mateusz Morawiecki optužio je Europsku uniju za imperijalističko ponašanje prema manjim članicama, u članku objavljenome na internetskoj stranici lista Welt.

"Politička praksa pokazala je da su stajališta Njemačke i Francuske važnija od svih ostalih", napisao je Morawiecki za njemački list, pozivajući na pristup koji se više temelji na konsenzusu. "Znači posrijedi je formalna demokracija i de facto oligarhija u kojoj vlast drže najjači", ustvrdio je, dodajući da se protiv imperijalizma EU mora boriti kao i protiv ruskog imperijalizma.

Sukob s Bruxellesom

Premijer, čija se nacionalistička vlada stranke Prava i pravde (PiS) u više navrata sukobila s Bruxellesom zbog pitanja vladavine prava, rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu skrenula pažnju na nedostatke EU.

Pozvao je na "duboku reformu koja opće dobro i jednakost ponovno stavlja u prvi plan načela unije".

Poljska je u utorak rekla da će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan posljednjim pravosudnim reformama Varšave. Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi pravosudne reforme za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. 

Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još raditi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više