Pomor ribe u zagrebačkom potoku, evo što je utvrdila inspekcija

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

POTOK Kustošak na zapadnom dijelu grada Zagreba od sinoć je bijele boje, a čitatelji nam javljaju kako ovo nije prvi put. Osim što je pobijelio, njegovom površinom plutaju mrtve ribe.

>> Što se događa? Mrtve ribe plutaju zagrebačkim potokom

"Potok je bijel dva puta godišnje. Prema informacijama Zelene akcije, ribe su uginule. Službe su obaviještene. Vrijeme je da se konačno nađe krivac za konstantno onečišćavanje", javili su nam čitatelji.

O incidentu smo poslali upit Ministarstvu zaštite okoliša, koje nam je potvrdilo da je vodopravna inspekcija jutros rano ujutro izašla na teren.

"Tijekom obilaska šireg područja uz vodotok /uzvodno i nizvodno/ nije se mogao utvrditi počinitelj onečišćenja. Dežurni vodopravni inspektor obišao je vodotok Kustošak u cijelog dužini od Vatrogasne ulice do taložnika na križanju Zagrebačke avenije i Golikove ulice na Trešnjevci u prisustvu dežurne djelatnice Hrvatskih voda i nadležnog vodočuvara. Tijekom obilaska utvrđeno je da nizvodno od taložnice voda vodotoka Kustošak voda je čista i bez primjesa bijele tvari. Onečišćena voda zadržala se u taložnici. Prilikom obilaska predmetne lokacije nije se osjećao nikakav prepoznatljiv miris iz korita vodotoka. Kako obilaskom predmetnih lokacija vodotoka Kustošak dana 26. i 27. srpnja 2018. godine nije utvrđen počinitelj onečišćenja,  počinitelj onečišćenja vodi se kao nepoznat.", navodi se u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša. 

"Državna vodopravna inspektorica postupila je po Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda i proglasila I stupanj onečišćenja voda. Nadalje, državna vodopravna inspektorica je donijela usmeno rješenje kojim pravnu osobu Hrvatske vode obavezuje se da izvrši slijedeće: 

- da vrši stručni nadzor nad provođenjem mjera sanacije u vodotoku Kustošak koje će se obaviti putem ovlaštene pravne osobe na način da se iz taložnika u vodotoku Kustošak ukloni sva onečišćena voda i ispere taložnik od onečišćivala;

- da vrši kontinuirani nadzor nad pojavom i širenjem onečišćenja vode, do prestanka primijećenog onečišćenja vode potoka i uklanjanja onečišćenja iz vode, iz korita vodotoka i iz taložnika", poručili su iz resornog ministarstva.

Rezultati analize vode za 7-10 dana

"Djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda izvršili su oko 10 30 sati uzorkovanje vode, a rezultati analize vode se očekuju za 7-10 dana. Prema informaciji dežurne djelatnice Hrvatskih voda, oko 12 30 je došla ovlaštene pravna osoba (AEKS Ivanić Grad) za sanaciju onečišćenja koja je započela sa sanacijom taložnice i ispumpavanjem onečišćene vode", navode u ministarstvu.

"Na teren je izašla i inspekcija zaštite prirode koja je utvrdila da je na predmetnoj lokaciji uočena jedna jedinka sive čaplje (Ardea cinerea) koja se šetala natkrivenim dijelom potoka od gore navedene lokacije do istočnog križanja Zagrebačke avenije i ulice Hrgovići. Na jedinki sive čaplje nisu zapaženi tragovi ozljeda ili lošeg zdravstvenog stanja (pokunjenost i sl.). Jedinke strogo zaštićenih vrsta na potoku nisu zatečene. Budući da navedena lokacija nije zaštićeno područje niti područje ekološke mreže NATURA 2000, te da siva čaplja nije strogo zaštićena vrsta (Pravilnik o strogo zaštićenim vrstama – NN 144/13 i 73/16) ova inspekcija nije dalje postupila u ovome slučaju", zaključuju u ministarstvu.

Pročitajte više