Pomorskim policajcima isplatili 1,3 milijuna kuna za prekovremeni rad, a suđenje kreće ispočetka

Foto: Hina

TEMELJEM pravomoćnih presuda 13 policajaca pomorske policije u Splitu dobilo je više od 1,3 milijuna kuna, no odlukom Vrhovnog suda njihove tužbe protiv MUP-a vraćaju se na početak. Na traženje Državnog odvjetništva u Splitu prihvaćena je revizija, presude su ukinute, a predmeti vraćeni na ponovno suđenje.

Pomorski policajci tužili su MUP za neisplaćene prekovremene sate provedene na brodovima u patroli. Tužili su za neplaćeni rad noću, subotom, nedjeljom i blagdanima te za rad u smjeni i turnusima. MUP taj novac nije htio isplatiti, smatrali su, naime, da nije moguće sve računati kao prekovremeni rad. Sudovi u prvom i drugom stupnju prihvatili su, pak, tužbe pod obrazloženjem da je sve u skladu sa odredbama kolektivnog ugovora.

Pravno pitanje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu u zahtjevu za izvanrednu reviziju istaklo je pravno pitanje može li se sav taj rad preko ostvarenih 40 sati rada tretirati prekovremenim radom u smislu relevantnih zakonskih propisa te kolektivnog ugovora i tumačenja Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene kolektivnog ugovora.

Državno odvjetništvo nada se da će Vrhovni sud odlučiti na jednak način u velikom broju sličnih predmeta. Osim razlike u isplaćenim plaćama od 1,3 milijuna kuna, značajan je bio i parnični trošak od gotovo 220 tisuća kuna.

 

Pročitajte više