Poplave izazvale kaos diljem Njemačke, poginulo najmanje osam osoba

Foto: Hina

U NJEMAČKOJ je od nedjelje osam osoba izgubilo život u poplavama zbog obilne kiše, a u Francuskoj se u četvrtak očekuje porast vodostaja rijeka.

Četiri osobe, među kojima tri žene iz iste obitelji, izgubile su život a četiri se vode kao nestale u Bavarskoj, na jugoistoku Njemačke, rekao je u četvrtak ujutro glasnogovornik tamošnje policije.

"Očekujemo najgore", dodao je, zabrinut za sudbinu nestalih, rekavši da ih ronioci pokušavaju pronaći.

U nedjelju i u ponedjeljak u Njemačkoj je olujno nevrijeme praćeno kišom već odnijelo četiri života.

U Simbach am Innu, gradu koji je najgore prošao u poplavama i gdje se voda penjala do krovova kuća, razina vode počela je opadati: "Razina opada, ali su mnoge kuće još pod vodom", rekao je glasnogovornik.

U tom gradiću nedaleko od austrijske granice ronioci spasilačke službe pronašli su u jednoj kući tri žrtve iz iste obitelji - 56-godišnju ženu, njezinu 28-godišnju kćer i 78-godišnju majku. Nekoliko kilometara dalje, u Julbachu je poginula osamdesetogodišnjakinja koju je bujica odnijela pošto joj se srušila kuća.

Poplave prijete i Francuskoj

U susjednoj Austriji vatrogasci su u srijedu imali više stotina intervencija na zapadu zemlje, ali stanje se u četvrtak gotovo normaliziralo.

Jedna se starija žena utopila, a tisuće su ljudi evakuirane iz francuskih regija duž Loire i Seine, nakon što su višednevne neprestane oborine uzrokovale najgoru poplavu u stoljeću.


Pariz je od utorka pod stanjem pripravnosti pošto je Seina probila nasipe na nekim mjestima i poplavila obližnje ulice. Sav riječni promet, popularan među turistima, obustavljen je.

Francuski premijer Manuel Valls obišao je neka poplavljena područja i najavio nove poteškoće.

"Jako smo zabrinuti", rekao je novinarima.

Jedna je starija žena pronađena mrtva u svojoj poplavljenoj kući u mjestu Souppes-sur-Loing, oko 120 kilometara južno od Pariza.

Očekuje se da će vodostaj Seine u Parizu dosegnuti vrhunac u petak i iznositi 5,60 metara. To je ipak manje od šest metara, kada bi poplavila podzemna željeznica, ali je svejedno najavljeno zatvaranje nekih postaja od četvrtka popodne. Zbog rasta vodostaja najavljeno je i zatvaranje Louvrea.

Rekordni vodostaj Seine bio je 8,60 metara 1910.

Nacionalni meterološki zavod objavio je da su Pariz i njegova okolica u svibnju imali najkišniji mjesec od 1960.

U pokrajini Loiret, gdje je vojska pomogla evakuaciji vozača s autoceste A10, ovo su najgore poplave u sto godina. Još zapadnije od Pariza, poplavljen je dvorac Chambord, a škole su zatvorene u čitavom departmanu.

Pročitajte više