Poplave u SAD-u odnijele 22 života

STANOVNICI središnjeg zapadnog dijela SAD-a, nakon nedavnih katastrofalnih poplava koje su uzrokovale štetu od nekoliko desetaka milijuna dolara, počeli su brojati svoje mrtve, objavio je danas CNN.

Nevrijeme je nastavilo put prema Ohiu, gdje su poplavljene ceste, otkazana nastava, a stanovnici čamcima spašeni iz poplavljenih domova.

Broj žrtava narastao je na 22 osobe, nakon što je tijelo stanovnika gradića Lewistona u Minnesoti nađeno u krošnji drveta, desetak kilometara od njegovog potpuno uništenog automobila. Ovo je posljedica dvaju poplava koje su za vikend pogodile SAD - ostaci tropske oluje Erin pogodile su Teksas i Oklahomu, a druga oluja poharala je gornji, središnje-zapadni dio SAD-a.

U nedjelju navečer mjesto Gays Mills s populacijom od 640 stanovnika u jugozapadnom Wisconsinu bilo je pod vodom. U utorak je situacija nešto poboljšana, budući da su na mjesto nesreće poslane pumpe za izbacivanje vode.

"Gledajući ovo mjesto potpuno pod vodom i uništeno, dođe mi da plačem", izjavio je Deb Holtz, stanovnik Gay Millsa.

U mjestu Carey u Ohiu, otpadne vode su zbog poplava tolio nabujale da su potpuno poplavile sve ulice, onemogućavajući stanovnicima ikakvo kretanje. Razina vode bila je tolika da su poplavljeni automobili do krovova. Rehabilitacijski centar u ovom mjestu, također je potpuno poplavljen, a njegovi pacijenti, njih 28, evakuirani su u lokalnu bolnicu.

Wisconsin i Minnesota također su pretrpjeli katastrofalne štete uzrokovane poplavama. Tako je Američki crveni križ u Minnesoti utvrdio više od četiri tisuće poplavom pogođenih domova, od čega je 256 potpuno, a 338 u velikoj mjeri uništeno.

Predsjednik Bush izjavio je kako je potrebno što prije odgovoriti na poziv upomoć stanovnika Minnesote, kako bi im što prije bila isporučena toliko potrebna pomoć.

Guverner Minnesote Tim Pawlentym na sastanku sa stanovnicima pogođenim poplavama, upozorio je da ne očekuju čuda, pogotovo što mnogi od njih nisu osigurani.

"To je sranje! Trebali bi znati što vlasti misle učiniti, kako bi mogli nastaviti s daljnjim planovima", izjavio je jučer Jeff Strain ogorčeni stanovnik Stocktona, Minnesota, dok je stajao u blatu, pored gomile naslaganih stvari koje je uspio spasiti iz poplavljene kuće.

Prvi izvještaji iz države Wisconsin, dosegli su 38 milijuna dolara štete uzrokovane poplavama. Guverner Jim Doyle proglasio je izvanredno stanje u pet okruga, a u tijeku je i zahtjev za federalnu pomoć pri katastrofama. Budući da su upozorenja za poplave još uvijek aktualna, a šteta je pogodila i jugozapadno područje Oklahome, tamošnji guverner Brad Henry, proglasio je izvanredno stanje za 24 okruga.

Ma.N.

Pročitajte više