Porasle cijene dionica na svjetskim burzama

Ilustracija: EPA

NA SVJETSKIM su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, što se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići parcijalni trgovinski dogovor.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 28.051 bod, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na 3140 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 8665 bodova.

Rekordne razine indeksa

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući porukama iz Washingtona da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu.

To je podržavalo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

No od polovice tjedna, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske prosvjednike u Hong Kongu, na tržištima vlada oprez jer je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo da će kao odgovor poduzeti "čvrste protumjere". 

"Nakon što su Senat i Zastupnički dom Kongresa prihvatili taj zakon, očekivalo se da će ga Trump potpisati. Očekivalo se, također, da će Kina oštro odgovoriti, no vidjet ćemo kakav će potez zapravo povući Peking", kaže Norihiro Fujito, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ulagači zabrinuti

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Podršku tržištima pružili su pak solidni pokazatelji iz američkog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7346 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 13.236 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5905 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 23.293 boda.

Pročitajte više