Papa voli Hrvatsku ili milijunska zdanja koja crkva posjeduje: Porečki biskup ide na razgovor kod Kosor!

POREČKO-PULSKI biskup Ivan Milovan u ponedjeljak dolazi u Zagreb sa svim dokumentima oko samostana vrijednog 30 milijuna eura kojega je Papa, poništivši odluku hrvatskog suda, dao benediktincima odnosno zatražio obeštećenje ukoliko im Hrvatska crkva ne želi predati samostan i zemljište oko njega. U posebnoj komisiji koju je Papa oformio kako bi donijela odluku o samostanu bio je i kardinali Josip Bozanić koji je također dao svoj pristanak i potpisao odluku!

Kako javlja Glas Istre, iz Vlade su im potvrdili sastanak no nisu željeli govoriti ništa u kojem bi smjeru razgovor mogao ići dok god ne vide sve dokumente koje Milovan ima.

Milovan će sve dokumente proslijediti i predsjedniku Josipoviću.

Kosor je jučer novinarima kratko kazala da ne može ništa govoriti dok ne vidi dokumente i ne porazgovara s biskupom, te da će se razgovarati o mogućnostima da Vlada pomogne u cijelom slučaju.

Kancelar porečke i pulske biskupije rekao je sinoć za HTV kako ih zovu ljudi sa svih strana i nude pomoć. "Odvjetnici iz Istre i Zagreba besplatno nam nude pomoć", kaže Jakovljević koji je u petak kazao kako ga sve asocira na pranje novca jer bi biskupija novac morala uplatiti benediktinskoj tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj koja ima račun u Frankfurtu!

"Osnovna greška je napravljena onog trenutka kada je država Hrvatska vratila nekretnine za koje je već bila isplaćena naknada", rekao je bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko za HTV.



"Ignorira se odluka hrvatskog suda"

Na cijeli slučaj reagirao je i župan Jakovčić u čijem priopćenju stoji kako bi Porečkoj i pulskoj biskupiji mogao zaprijetiti bankrot ako se provede odluka prema kojoj Biskupija i novigradska župa Dajla odmah moraju predati imovinu, platiti 500 tisuća eura, a u roku od godine dana još gotovo 5,5 milijuna eura na ime obeštećenja, poreza i sudskih troškova.  "Ignoriraju se odluke hrvatskoj suda", stoji u priopćenju u kojemu se dodaje kako su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni Osimskim sporazumima te da su s tim već dobili 1,7 milijardi nekadašnjih lira.

Pročitajte više