Porezi ubijaju investicije u turizam - Hrvatska na dnu svjetske ljestvice

Foto: Index/Designoptional

HRVATSKA će izmjenama poreznog sustava postati zemlja s najvećom stopom PDV-a za ugostiteljstvo na Mediteranu, čime će prema mišljenjima mnogih, biti narušena konkurentnost turizma, koji trenutno čini čak 20 posto BDP-a.

Iako je turizam posljednjih godina u porastu - u broju turista i prihodima - te je Hrvatska relativno visoko rangirana na ljestvici konkurentnosti turizma prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma, u segmentima koji se tiču poslovanja nalazimo se pri dnu, te zaostajemo za mnogim konkurentskim zemljama.

Prema izvješću o turističkoj konkurentnosti za 2015. godinu Hrvatska je bila na 33. mjestu od ukupno 141 zemlje, no kada se detaljnije analiziraju podaci vidi se da tako dobar rank može zahvaliti prvenstveno faktorima koji nisu direktno vezani us poslovanje, kao što su sigurnost, priroda, zdravstvo i higijena itd.

Po utjecaju poreza na investicije u turizmu Hrvatska je na 139. mjestu od 141 zemlje

S druge strane pri dnu smo svjetske ljestvice kada je u pitanju poslovno okruženje - na 125. mjestu od ukupno 141. zemlje.

Posebno smo nekonkurentni kada je u pitanju utjecaj oporezivanja na poticaje investicijama i zapošljavanju gdje smo na 139. mjestu od 141. zemlja, dok smo po konkurentnosti cijena u turizmu na 101. mjestu. Prema indeksu hotelskih cijena nalazimo se na 50 mjestu.

Ne stojimo najbolje ni po pokazateljima o tržištu rada i ljudskim potencijalima, gdje smo na 80. mjestu, a posebno smo nisko u onim segmentima na koje se poduzetnici u turizmu najviše žale - nedostatak radne snage i fleksibilnost zapošljavanja.

Po lakoći zapošljavanja stranaca smo na 118. mjestu, pronalasku kvalificirane radne snage na 85. mjestu, a po fleksibilnosti radnog odnosa (zapošljavanje i otpuštanje) na 126. mjestu.

Iako su hoteli i svi koji pružaju smještaj ostali u sniženoj stopi PDV-a, ugostitelji smatraju da će povećanje poreza negativno utjecati na kvalitetu restoranske ponude, koja je važan dio turizma.

Hrvatski restorateri imat će stopu PDV-a od 25 posto, dok za usporedbu, Španjolska, Francuska, Italija i Austrija imaju stopu od 10 posto, a Cipar 9 posto.

Pročitajte više