Poruke s konferencije hrvatskih psihologa

U RADU psihologa u zajednici ključan je ineterdisciplinarni pristup, a u zdravstvu, odgoju i obrazovanju, socijalnom i gospodarskom sustavu potrebno je zaposliti više psihologa, zaključeno je na 12. konferenciji hrvatskih psihologa "Psiholog i zajednica", koja je danas završila u Opatiji.

Na trodnevnoj konferenciji sudjelovalo je oko 600 stručnjaka iz zemlje i inozemstva. Predstavljena je 71 radnja iz opće, razvojne, školske, zdravstvene, kliničke, forenzične i vojne psihologije, a održano je devet okruglih stolova o kvaliteti života u zajednici i šest radionica o psihološkim intervencijama.

Na skupu je rečeno da je - radi povećanja razine osjetljivosti na probleme nasilja među djecom te zlostavljanja u radnoj sredini - potrebno poboljšati informiranje javnosti. Istaknuta je potreba da se u tvrtkama "pristupi sustavnom razvoju ljudskih resursa".

Psiholozi su predložili nekoliko programa kako bi se poboljšala kvaliteta života u zajednici, među kojima i program samovrednovanja škola i UNICEF-ov program prevencije nasilja. Standarde u programu rada psihologa potrebno je bolje definirati, a psihologe više uključiti u sport, istaknuto je na skupu.

Također je rečeno kako psihologe u različitim ustanovama treba bolje povezati, te je predloženo da na sljedećoj konferenciji sudjeluju predstavnici sindikata, lokalne samouprave i udruga građana.

Akademik Miroslav Radman, koji je također bio na konferenciji, predstavio je razultate svojih istraživanja u izlaganju pod nazivom "Evolucijska teorija i ljudsko ponašanje", te je predložio interdisciplinarno istraživanje promjena u društvu u odnosu prema evolucijskim promjenama.

Među ostalima, Mark Brackett sa Sveučilišta "Yale" govorio je o programu emocionalne pismenosti koji se u SAD-u primjenjuje u radu sa školskom djecom, a Pamela Brouillard sa Sveučilišta u Teksasu o ulozi psihologa kad je riječ o mentalnom zdravlju u zajednici.

Tijekom konferencije održana je skupština Hrvatskoga psihološkog društva na kojoj je izabran novi predsjednik Hrvoje Gligora, a na tribini Hrvatske psihološke komore predstavljen je njezin rad, plan i program aktivnosti.

Pročitajte više