PORUKE UZ SVJETSKI DAN KAZALIŠTA 27. OŽUJKA

"U početku bijaše riječ... sveta, dobra, prijateljska, riječ tajna kojom su milenijima poslanici boginje Talije darivali svoju publiku darovima raskošnog sna i željene jave, prisnog zajedništva i odsutne stvarnosti", zapisao je Vjenceslav Kapural u ovogodišnjoj hrvatskoj poruci za Svjetski dan kazališta.

Na taj dan, 27. ožujka, širom svijeta čita se međunarodna poruka, a ove ju je godine napisala Fathia El Assal, poznata egipatska spisateljica, koja je napisala 120 drama za radio, 57 televizijskih serija i šest kazališnih drama.

"Vjerujem da je kazalište svjetlo koje čovječanstvu osvjetljava put. Svjetlo koje osigurava organsku vezu s gledateljem stvarajući uzajamnu toplinu - bez obzira na to je li riječ o komunikaciji putem pisane riječi ili izvođenju predstave na pozornici", ističe u tekstu međunarodne poruke za Svjetski dan kazališta 2004. Fathia El Assal.

U tisućama kazališta širom svijeta na Svjetski dan kazališta čita se međunarodna poruka. U hrvatskim kazalištima na taj dan tradicionalno prije početka predstave čita se i hrvatska poruka koju je ove godine napisao doajen hrvatskog glumišta Vjenceslav Kapural, u slavu riječi kojom glumci darivaju svoju publiku.

"Ne oklijevajte, pohoditi njezin hram, pomozite, odjenuti je u novo, svečanije ruho, jer ona je naša utjeha, njezine oči zrače svjetlošću koja će nas odvesti do zvijezda. I na koncu će biti riječ ...", ističe Kapural na kraju hrvatske poruke uz ovogodišnji Svjetski dan kazališta.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više