Matija Posavec odlazi iz nacionalnog HNS-a, ostaje župan Međimurja

Foto: PIXSELL

MATIJA Posavec podnio je ostavku na sve pozicije u nacionalnom HNS-u. Zasad će ostati predsjednik HNS-a Međimurske županije. Na medijskoj konferenciji koju je održao danas, rekao je kako se neće kandidirati za mjesto predsjednika stranke. Ostavku je objasnio time da su Međimurci bili razočarani koaliranjem stranke s HDZ-om, a da on prije svega želi biti župan Međimurja jer su ga tamo građani birali.

Odluku Središnjeg odbora stranke o ulasku u HDZ-ovu vladu ipak, misli on, treba poštovati.

"Podsjećam da delegati iz Međimurja, pa i ja osobno, nismo glasali za tu odluku no kako je ona formalna i legitimna treba je poštovati", rekao je, prenose Međimurske novine.

Ili koalicija ili županija

"Formalnim ulaskom HNS-a u Vladu RH pred mene je stavljen izbor: ili čvrsto podržavati i zagovarati ovakvu koaliciju na nacionalnoj razini, što bi mi omogućilo kandidaturu za predsjednika HNS-a i nastavak političke karijere u nacionalnoj politici ili se maknuti iz cijele priče i posvetiti se isključivo funkciji župana Međimurske županije. Podsjećam, imao sam prilike dva puta otići u Hrvatski sabor kao saborski zastupnik. Imao sam prilike otići na bolje plaćeno mjesto s manje rada i uz daleko manju odgovornost. Odbio sam jer sam odlučio da na funkciji župana mogu puno više pridonijeti razvoju Međimurja. Imao sam prilike u ovoj Vladi biti ministar. I to sam odbio jer odgovornost prema građanima na lokalnim izborima mi nije dozvoljavala da dam ostavku na mjesto župana zbog odlaska u Vladu HDZ-a i HNS-a. Sve ovo potvrđuje da me fotelje nisu zanimale", izjavio je.

"Ipak, na temelju vlastitih, emotivnih i racionalnih razmišljanja, zaključio sam da oni koji su mi dali glas na izborima, a to su naše Međimurke i Međimurci, u velikoj mjeri ne bi podržali bilo kakvu vrstu mog angažmana u Vladi HDZ-a kao što ne bi podržali moj angažman na vodećoj poziciji u HNS-u. Upravo zbog odanosti građanima i biračima te svjestan da je uspjeh HNS-a u Međimurju u velikoj mjeri postignut kroz moje ime i prezime dajem ostavku na mjesto predsjednika Središnjeg odbora i sve druge nacionalne stranačke funkcije u HNS-u i povlačim se iz nacionalne politike stranke", rekao je Posavec.

Što se tiče vlasti u županiji, potvrdio je da pregovara s SDP-om o Županijskoj skupštini, ali je razgovore s  HDZ-om opovrgnuo.

Pročitajte više