Posjetitelji Indexa odlučili: Ante Gotovina naj-pozitivac godine

ZAKLJUČNO s 12 sati završena je Indexova anketa pokrenuta povodom Nove godine, a u kojoj su posjetitelji naših stranica mogli glasovati za najpozitivniju i najnegativniju osobu, te za najpozitivniji i najnegativniji događaj u 2005. godini.

Prema anketi koja je uređena tako da svaki posjetitelj ima pravo na jedan glas, od 1.482 glasača njih 37 posto izabralo je Antu Gotovinu za najpozitivca prošle godine. Sa 20 posto glasova slijedi ga tenisač Ivan Ljubičić, a treće mjesto pripalo je hrvatskoj snježnoj kraljici Janici Kostelić.

Četvrto mjesto među pozitivcima drži Denis Latin sa 7, dok je na petom mjestu predsjednik republike Stjepan Mesić sa 5 posto glasova.

Suprotno ovoj, na listi negativaca godine prvo mjesto drži bivša ravnateljica Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša za koju je glasovalo 20 posto posjetitelja.

Svega 5 posto manje glasova od Brajše dobio je aktualni hrvatski premijer Ivo Sanader, dok s jednim postotnim bodom manje, Sanadera slijedi Mesić.

Među top-negativce godine dio posjetitelja je svrstao i Antu Gotovinu koji je na negativnoj listi četvrti sa 11 posto glasova, a peti je, poznati HRT-ov kritičar, Andrija Hebrang sa 7 posto glasova.

Od događaja koji su obilježili prošlu godinu, posjetitelji Indexa su odlučili da je otvaranje autoceste "Dalmatine" najbolji događaj, nakon čega slijedi sportski uspjeh - osvajanje Davis Cupa, dok je na trećem mjestu uhićenje Ante Gotovine na Kanarima.

Među top 5 događaja svrstao se i famozni početak pregovora s EU-om, a slijedi ga Mesićev reizbor za predsjednika RH.

Događaji koje su naši posjetitelji ocijenili kao najnegativnije, predvodi pedofilska afera u Caritasovom domu u Brezovici, potom uhićenje Ante Gotovine, dok je na trećem mjestu nedavno donijeta oslobađajuća presuda ličkom poduzetniku Josi Mraoviću optuženom za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarret.

Među top-5 negativnih događaja našao se i nedavni HDZ-ov napad na HRT, te Mesićev predsjednički reizbor.

Pročitajte više