POSLJEDNJI DAN RASPRAVA PRED ICJ O "ZAŠTITNOM ZIDU"

Posljednji dan rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) otvoren je u srijedu s desecima muslimanskih zemalja koje su spremne poduprijeti palestinsku stvar i osuditi izraelski "zaštitni zid" koji se sastoji od niza ograda, zidina i jaraka. L

Arapska liga i Organizacija islamske konferencije (ICO), koje broje više od 50 zemalja, slijedit će primjer Sudana i iznijeti svoje primjedbe pred vrhovnim sudom UN-a o barijeri koja se gradi na teritoriju buduće palestinske države.

Ta dva bloka, koji predstavljaju 20 posto svjetskog pučanstva, obratit će se petnaestorici sudaca ICJ-a glede slučaja kojeg svjetska javnost budno motri. Radi se o jednom od najeksponiranijih slučaja u 58 godina postojanja suda.

Konačna odluka o izraelskom zidu, koja nije obvezujuća nego tek savjetodavna, mogla bi biti donešena u roku od nekoliko mjeseci.

I dok Izrael tvrdi da im sustav ograda, zidina i jarkova služi kao zaštita od palestinskih bombaša samoubojica, Palestinci, koji od UN-ova suda traže da zid proglasi nelegalnim, tvrde da se radi o grabeži palestinskog teritorija.

Iako je odluka suda savjetodavne prirode, mogla bi utjecati na javno mnijenje pa se Palestinci nadaju da bi mogla utrti put međunarodnim sankcijama protiv Izraela.

Izraelski premijer Ariel Sharon je cijeli slučaj pred sudom nazvao "međunarodnim cirkusom".

SAD i EU su kritizirali smjer kojim se gradi zid ali su pokazali rezerviranost prema sudu, tvrdeći da bi uključivanje ICJ-a u taj spor moglo osujetiti mirovne napore.

(Hina) xvk ysd

Pročitajte više