Poslovna katastrofa Plive u SAD-u, četveročlanoj Upravi isplaćeno 2,6 milijuna dolara

ANALITIČARI ugledne investicijske banke, Citigroup Smith Barney, procjenjuju da je hrvatski farmaceutski gigant Pliva izgubila nevjerojatnih 351 milijun dolara na lijeku Sanctura te na poslovanju s lijekovima s tržišnim ekskluzivitetom, prenosi Jutarnji list.

"Procjenjujemo da je Pliva na lijeku Sanctura izgubila 151 milijuna dolara; na poslovanju lijekovima s tržišnim ekskluzivitetom procjenjujemo da je Pliva izgubila još 200 milijuna dolara; u konačnici ukupni gubitak je 350 milijuna dolara, što je 35 posto od trenutne ukupne tržišne vrijednosti Plive." - navodi se u izvješću analitičara Citigroup Smith Barneya, jedne od najvećih svjetskih investicijskih banaka.

Ista analiza navodi kako veliki strateški zaokret, kakvog je prošlog tjedna najavio predsjednik Uprave Plive Željko Čović, kao i ovakvi ogromni gubici, najčešće za sobom povlače smjenu Uprave. Analitičarka kuće Nomure, koja redovito prati Plivino poslovane, piše kako je "avantura s lijekom Sanctura spektakularan promašaj i neodgovorno trošenje novaca dioničara". Usput budi rečeno, Pliva je prošlog tjedna prodala prava na lijek Sancturu, nakon čega je Čović najavio potpuno zaokret u poslovnoj strategiji jedne od najvećih hrvatskih tvrtki.

Jutarnji list piše kako je predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj, koja ima oko pet posto udjela u Plivi, nedavno doputovao u Zagreb i oštro kritizirao Upravu Plive, a upućeni izvori tvrde da nitko u Plivi neće ostati ravnodušan na kritike moćne europske banke.

Nitko od članova Nadzornog odbora Plive nije želio komentirati katastrofalne poslovne rezultate poslovanja Plive u SAD-u, a prema izvorima Jutarnjeg lista u Nadzornom odboru, koji bi trebao nadzirati rad Upravnog odbora, sjede dobri prijatelji predsjednika Uprave Željka Čovića.

Napomenimo za kraj da je četveročlanoj Upravi Plive na čelu s Čovićem prošle godine isplaćena "naknada" u iznosu od 2,617 milijuna dolara.

Pročitajte više