Postroženje zakona u prometu: Videosnimka postaje dokaz na sudu

IVICA KIRIN, šef MUP-a, je najavio intervenciju u kazneni i prekršajni zakon, kao i povećanja broja policijskih kadrova kako bi se smanjio broj nesreća na autocestama i državnim cestama. U ponedjeljak je u prometu poginulo dvanaest ljudi, a MUP-u pripada samo dio odgovornosti, kaže on.

"Tko pređe punu liniju i snimi ga kamera, automatski mu se piše prekršaj", prijeti Kirin, a strože će biti kazne i za ponavljače protuzakonitih djela. Iznio je podatak da se državna blagajna u prošloj godini pokrila sa 15 milijuna kuna koje je zaradila samo na nesavjesnim vozačima.

Apelira i na roditelje da kontroliraju svoju djecu, da pripaze uzimaju li drogu ili alkohol, jer su i oni odgovorni kao vlasnici prometne dozvole. "Auto možemo u ovom momentu tretirati kao oružje", ističe on objašnjavajući zbog čega dolazi do postroženja pravila u prometu.

Policajci u ponedjeljak dobili naredbu da se povuku, a ne da pripaze


Upitali su ga osjeća li se MUP odgovoran, što su policajci umjesto pojačanja i upute da posebno pripaze kada je kiša počela padati u ponedjeljak, dobili naredbu da se povuku.

Kirin na to odgovara da se u tom segmentu mora poraditi na organizacijskom dijelu i na edukaciji prometnih policajaca. No zadovoljan je prometnim policajcima, jer oni samo slušaju što im se kaže. Vrućine i kiša i njima otežavaju posao, kaže Kirin.

A.B.
Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više