Potonuo egipatski trajekt s više od 1,400 putnika, zasad 300 preživjelih, pronađeno 100 tijela

EGIPATSKI trajekt koji je prevozio više od 1,400 putnika nestao je s radara u trenutku kad se nalazio u Crvenom moru nedaleko Saudijske Arabije, objavio je Associated Press pozivajući se na egipatske mornaričke izvore.

BBC javlja kako je trajekt potonuo, a tu informaciju potvrdio je i egipatski ministar prometa Mohamed Loufty Mansour.

Brod "Salaam 98" (naslovna fotografija) težak 6,550 tona nestao je s radarskih ekrana nedugo nakon što je isplovio iz luke Duba u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Na trajektu Al Salam 98 u trenutku nesreće nalazila su se 1.272 putnika, među kojima je bilo najviše egipatskih državljana, 1.158, izvijestila je u petak državna novinska agencija Mena.

Agencija je iznijela broj putnika po nacionalnostima: 1.158 Egipćana, 99 Saudijaca, šest Sirijaca, četiri Palestinca, te po jedan državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Kanade, Jemena i Sudana.

Većina putnika su Egipćani, a oko stotinu putnika je iz Saudijske Arabije i Somalije.

"Ne znamo kako je brod potonuo." - dodao je Maher.

Državna TV kuća Nile Television objavila je da je zasad spašeno 300 preživjelih, te da je iz mora izvučeno 100 tijela.

Trajekt je nestao oko 7 sati navečer po lokalnom vremenu, a trebao je uploviti u egipatsku luku Suez oko 3 ujutro po lokalnom vremenu, ali to se nije dogodilo.

"Izgubili smo svaki kontakt s brodom nedugo nakon što je isplovio iz Dubaha." - kazao je neimenovani mornarički dužnosnik AP-u.

"Brod je doživio nesreću 57 nautičkih milja (92 km) od Hurghade, ljetovališta blizu luke Safaga, 600 kilometara jugoistočno od Kaira", kazao je dužnosnik egipatske mornarice Mahfouz Taha Marzouk, a prenijele agencije France presse i Associated press.

AP javlja kako su uočeni čamci za spašavanje na mjestu posljednje poznate lokacije trajekta.

"Obalna straža čini sve kako bi pronašla i spasila preživjele." - kazao je egipatski ministar prometa.

France Presse javlja kako su na posljednju zabilježenu lokaciju broda upućene spasilačke ekipe iz Saudijske Arabije i Egipta. BBC piše kako preživjele traže četiri fregate egipatske ratne mornarice.

Velika Britanija je na mjesto nesreće poslala ratni brod HMS Bulwark, koji će tamo stići za dan i pol.

Glasnogovornik egipatske ambasade u Londonu kazao je BBC-u kako "spasitelji moraju pretražiti ogromnu površinu mora".

Associated Press navodi kako je posada jednog egipatskog helikoptera uočila čamac za spašavanjem u kojem su se nalazile tri osobe.

Nažalost, potragu ometaju loši vremenski uvjeti, koji su prema još uvijek neslužbenim informacijama i bili uzrok nesreće.

CNN je objavio da su spasilačke ekipe iz helikoptera uočila nepoznat broj tijela kako plutaju u blizini posljednje zabilježene lokacije broda.

Trajekt "Salaam 98" u vlasništvu je egipatske tvrtke El-Salaam Maritime Transport Co.

Šef administracije tvrtke, Adel Shukri, kazao je BBC-u kako s broda nije upućen SOS signal.

BBC-ev stručnjak za brodogradnju, Paul Beaver, kazao je kako postoji mogućnost da se jedno ili više vozila pomaknulo s mjesta, naročito ukoliko je trajekt plovio u lošim vremenskim uvjetima.

Vjeruje se da među putnicima ima hodočasnika koji se vraćaju s godišnjeg muslimanskog hodočašća u Meki, koje je završilo u siječnju. Reuters je objavio da su većinu putnika na trajektu činili Egipćani koji rade u Saudijskoj Arabiji.

"Kada mala količina vode dođe na palubu postoji mogućnost nekontroliranog naginjanja broda." - kazao je David Osler iz Lloyds Lista CNN-u.

Trajekt iz iste serije kao i al-Salam 98 potonuo je u Crvenom moru u listopadu nakon sudara s jednim ciparskim brodom. Tada je život izgubilo dvoje ljudi, a 40 je ozlijeđeno.

Pročitajte više