Potpisan mirovni sporazum za regiju afričkih velikih jezera

ČELNICI 14 afričkih država potpisali su u subotu mirovni sporazum za regiju Velikih jezera u kojem se obvezuju na okončanje sukoba u kojima je već poginulo nekoliko milijuna ljudi u genocidu, ratu, od gladi ili različitih bolesti u posljednjih deset godina.

"Nitko nije dobio sve što je želio od ovog procesa, ali svatko je dobio ono što mu treba - stvarnu priliku za mir, stabilnost, demokraciju i razvoj ove regije", izjavio je glavni tajnik UN-a Kofi Annan na svečanosti potpisivanja sporazuma.

Izjava iz Dar es Salama poziva regionalne čelnike na uspostavljanje mjera izgradnje povjerenja, uključujući i napore da se razoružaju pobunjeničke skupine, zaustavi krijumčarenje oružja i uspostavi suradnja u rješavanju problema milijuna izbjeglica.

Nova konferencija o regiji afričkih Velikih jezera predviđena je za 2005. godinu i trebala bi se održati u Nairobiju, a na njoj će se razmatrati provedba sporazuma iz Dar es Salama i pripreme pravog "pakta" između zemalja regije koja se smatra jednom od najnestabilnijih u svijetu.


Pročitajte više