Potporni stup ispod željezničkog mosta na Savi nije se dodatno nagnuo

BETONSKI potporni stup koji nosi željeznički most preko rijeke Save u Zagrebu, koji se u ponedjeljak navečer ulegnuo dok je preko njega prelazio teretni vlak, tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana nije se dodatno nagnuo, priopćile su Hrvatske željeznice (HŽ).

> Video: Vlak kod Žitnjaka zbog pucanja mosta skoro završio u Savi

U HŽ-ukažu da na mostu nema novih oštećenja te dodaju da stručno povjerenstvo još uvijek utvrđuje točan uzrok otkazivanja nosivosti mosta "Sava Jakuševac" koji željezničkom prugom povezuje Veliku Goricu i Sesvete.

Povjerenstvo za utvrđivanje uzroka otkazivanja nosivosti i za izradu projektne dokumentacije sanacije mosta pretpostavlja da je do otkazivanja nosivosti došlo uslijed podlokavanja temeljnog zdenca stupa broj šest.

Naime to je najvjerojatnije prouzročilo vertikalni pomak i rotaciju stupa uslijed čijeg je popuštanja došlo do ozbiljnih deformacija rasponskog sklopa na mostu.

Most treba što prije dodatno ojačati

Most je od jučer pod stalnim nadzorom stručnjaka Sekcije za pruge Zagreb čiji geodeti dva pute dnevno vrše mjerenja provjeravajući je li došlo do dodatnih pomjeranja spornog stupa. Geodetska mjerenja zasad su pokazala da dodatnog pomicanja nije bilo, pa se pretpostavlja kako zasad nema opasnosti za sami most.

U pogledu sanacije nastalog oštećenja na mostu, u povjerenstvu smatraju da bi odmah trebalo izvršiti snimanje poprečnog profila korita Save, otprilike oko 15 metra uzvodno i jednako toliko nizvodno od samog mosta te izmjeriti brzine protoka vode na tim lokacijama.

Pri tom se ističe da se na samoj lokaciji ti radovi zasad ne smiju obavljati zbog potencijalne opasnosti po ljude koji bi bili uključeni u provedbu mjerenja.

Također bi što prije trebalo statički provjeriti oštećeni rasponski sklop i izvesti njegovo privremeno ojačanje kako se bi srušio u slučaju da se šesti potporni stup potpuno sruši i padne u Savu.

R.I.
Foto: Bruno Konjević / Cropix

Pročitajte više