Potpredsjednica Kosor s predstavnicima udruga branitelja

JADRANKA Kosor, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, primila je danas predstavnike Zajednice županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja, Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, priopćeno je iz Vlade.

Udruge su iskazale bezrezervnu podršku potpredsjednici Kosor u njezinu radu te ponudile pomoć i suradnju, stoji u priopćenju.

Predstavnici Zajednice županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata izložili su probleme s kojima se susreću u primjeni Zakona o pravima hrvatskih branitelja te su iskazali potrebu za tješnjom suradnjom Zajednice udruga i resornog ministarstva. Potpredsjednica Kosor najavila je stoga osnivanje radne skupine koja bi revidirala predmetni zakon.

Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja upozorile su na proceduralnu sporost prilikom rješavanja pitanja mirovinskog osiguranja, stambenog zbrinjavanja te školovanja i prekvalifikacije. Posebno su istaknuli probleme s kojima se nakon završetka školovanja suočavaju djeca poginulih branitelja koja su ostala bez oba roditelja. Ključno pitanje sadržano je i u zahtjevu za izuzimanjem ili preformuliranjem poreza na mirovine, a prioritetno kod djece bez oba roditelja. Slično stajalište oko oporezivanja mirovina poginulih branitelja imaju i predstavnici Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja koji su zatražili da se to pitanje riješi na primjereniji način, odnosno da se mirovina poginulog branitelja ne tretira kao materijalni dobitak i kao takav oporezuje prema Zakonu o porezu na dohodak.

Udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja "Hrvatski feniks" i Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja upoznali su potpredsjednicu Kosor s problemima koji ih prate u mukotrpnoj dvanaestogodišnjoj potrazi i rješavanju sudbina svojih najbližih, počevši od sporosti ekshumacija, do problema skrbi za roditelje, supružnike i djecu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Stoga su zatražili aktivnije sudjelovanje, kako Vlade tako i čitave javnosti.

Potpredsjednica Kosor rekla je da će već idući tjedan potaknuti proceduru oko raspisivanja javnog natječaja za postavljanje posebne zastave za zatočene i nestale u Hrvatskom saboru koja će podsjećati na obvezu da se taj problem jednom okonča, stoji u priopćenju.

Pročitajte više