potpredsjednik sabora tomac primio izaslanstvo grada šangaja

U sklopu posjeta izaslanstva grada Šangaja gradu prijatelju Zagrebu, šangajsko izaslanstvo primio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac, izvijestila je večeras saborska Služba za odnose s javnošću.

Sugovornici su suglasni u ocjeni da su odnosi Kine i Hrvatske izuzetno prijateljski, ali stupanj gospodarske suradnje nije na jednakoj razini.

Zato će ubuduće napori obiju država biti usmjereni na unaprjeđenje kulturne i gospodarske suradnje. Već se vode pregovori za uspostavu izravne zrakoplovne linije između Hrvatske i Kine, što će potaknuti veći interes kineskih turista za Hrvatsku, ističe se u priopćenju.

Kineski proizvođači vina zainteresirani su pak za hrvatsku proizvodnu tehnologiju, a tijekom posjeta Zagrebu namjera je izaslanstva informirati se i o drugim mogućnostima gospodarske suradnje.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomac izrazio je zadovoljstvo politikom NR Kine koja se, kako je rekao, kao mnogoljudna država, jednako odnosi prema velikim i malim državama, njezinim zalaganjem za izgradnju multipolarnog svijeta te uvažavanje i njegovanje različitosti.

Zahvalio se i na objektivnom stajalištu Kine kada se u Vijeću sigurnosti UN raspravljalo o Hrvatskoj, navodi se u priopćenju saborske Službe za odnose s javnošću.

Pročitajte više