Potres magnitude 4,7 po Richteru pogodio Fukushimu: Jutros dimilo iz reaktora 3

CRNI dim se ponovno pruža iznad zgrade reaktora 3 nuklearke u Fukushimi te su radnici evakuirani iz tog dijela tvornice. Još nije jasno zašto se pojavio crni dim, piše Kyodo.

SAD zabranio uvoz mlijeka, voća i povrća iz okolice Fukushime

Japanska katastrofa najskuplja u povijesti - šteta veća od bilijun kuna

Japanski premijer Naoto Kan savjetovao je guverneru prefekture Fukushima Yuheiju Satu da zabrani stanovnicima hranjenje povrćem uzgojenim na tom području nakon što su otkriveni radioaktivni materijali u 11 namirnica s polja kod problematične nuklearke.

Tokijska voda opasna za bebe

Kan traži i zabranu isporuka tog povrća iz prefekture Fukushima. Japanski ministar zdravstva ranije je savjetovao potrošačima da ne jedu te namirnice. Premijer je zatražio i od guvernera susjedne prefekture Ibaraki da zabrani isporuke mlijeka i peršina s njegova područja. Ako osoba pojede 100 grama namirnice u kojoj je izmjerena najveća količina radioaktivnih materijala to bi bilo jednako količini polugodišnje radijacije koju osoba prosječno primi iz okoliša, objasnio je ministar.

U namirnicama je  pronađeno i 164 puta više od propisane razine radioaktivnog cezija te sedam puta više radioaktivnog joda. Gradske vlasti u Tokiju su danas izvijestile da bebe ne smiju piti vodu iz slavine, jer je u njoj pronađena prevelika razina radioaktivnog joda.

Kronologija:

13:28 - Japanska agencija za sigurnost nuklearne energije je objavila da nakon novog dimljenja iz zgrade reaktora 3 nije zamijećena povećana razina radijacije. Jučer navečer je svih šest reaktora spojeno na struju te su radnici provjeravali svaki dio opreme prije nego ih uključe na električnu energiju.

11:25 - Japanska vlast priopćila da će šteta uzkovana potesom i tsunamijem iznositi između 16 i 25 bilijuna jena, odnosno između 185 i 308 milijardi dolara

11:10 - Potres magnitude 4,7 po Richteru pogodio je japansku regiju Fukushima u kojoj je smještena problematična nuklearna elektrana. Iz zgrade reaktora 3 je sat vremena sukljao crni dim.

10:30 - Radioaktivne čestice ispuštene iz japanske nuklearke zabilježene su u glavnom islandskom gradu Reykjaviku. Opširnije >>>

10:00 - SAD zabranio uvoz mliječnih proizvoda, voća i povrća iz četiri prefekture u okolici Fukushime

Pročitajte više