Potresna reportaža CNN-a: Prije sto godina tsunami je izbrisao malo japansko selo, život u njemu opet je stao



CNN-OVA reporterka posjetila je malo japansko ribarsko selo Ryoishi, u kojemu danas, tri tjedna nakon strašnog potresa koji je uzrokovao razorni tsunami, nema života. A stanovnici tog sela bili su uvjereni da su sigurni.

Naime, prije oko sto godina tsunami je pogodio selo i ubio skoro 90 posto stanovništva. Preživjeli su odlučili da neće dopustiti da im se tako nešto više dogodi pa su sagradili zid visok 9,5 metara. Od tada do 18. ožujka 2011. mislili su da tsunami za njih nije opasnost.

No, razorni tsunami koji je nakon potresa od 9 stupnjeva po Richteru poharao velik dio japanske obale, srušio je taj zid i uništio cijelo selo. Više od 40 osoba je poginulo, a preživjeli su se odselili. Pitanje je hoće li se ikad više vratiti.

Jedan od preživjelih, 77-godišnji ribar koji je sa suprugom živio vrlo blizu zida ispričao je CNN-ovoj ekipi da ih nije bilo strah jer su bili uvjereni da im je zid dovoljna zaštita. Kaže da je vidio da nadire voda te su on i supruga pobjegli u više područje i tako se spasili. Dok je prepričavao, počeo je i plakati.

Sada pomaže spasiocima, a među ruševinama pronašao je i sat na kojemu je vrijeme stalo na 3.22. Tada se život stanovnicima tog malog sela zauvijek promijenio.

Pročitajte više