Potvrda iz HFP-a: Siniša Grgić i njegov Otok znanja ostaju bez Hotela Koločep

"S PRAVNOG aspekta postoje mogućnosti jednostranog raskida ugovora, gledajući s financijskog aspekta, jednostrani raskid ugovora od strane HFP-a ne bi bio opravdan jer je na dijelu dionica, koje su sada u vlasništvu Otoka znanja, upisano založno pravo, a nekretnine društva dodatno su opterećene", objasnili su danas za Index iz Hrvatskog fonda za privatizaciju kojem ovih dana istječe mjesec dana, koliko mu je dala premijerka Jadranka Kosor da riješi zavrzlamu oko HTP-a Koločep, koji je prije pet godina preuzeo Otok znanja na čelu s današnjim zamjenikom predsjednika Vijeća HRT-a Sinišom Grgićem.

> Siniša Grgić s HRT-a pod istragom zbog kriminala na Otoku znanja

> Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite

> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja

Podsjetimo, neprofitnu ustanovu Otok znanja osnovali su Siniša Grgić, Davor Lauc i Željko Markota, a pobijedili su na natječaju 2005. godine iako je stiglo 14 ponuda. Umjesto novca nudili su projekte, od kojih mnogi nisu ostvareni. Zbog činjenice da su dobili HTP Koločep jeftinije za oko 33 milijuna kuna, i DORH ispituje zakonitost odluke Hrvatskog fonda za privatizaciju jer osnivači nisu mogli jamčiti da će ispuniti obećanje o ulaganju 200 milijuna kuna.

Premijerka rekla svoje, DORH radi svoje, a čeka se rješenje Fonda

Dok DORH radi svoje, premijerka Jadranka Kosor sredinom prošlog mjeseca izdala je nalog HFP-u da se stanje hitno istraži, a čelnici Fonda od tada su u potrazi za spasonosnim rješenjem koje bi HTP Koločep vratilo u okrilje države, i to bez velikih troškova. Afera oko Otoka znanja, odnosno Kalamote (kako Dubrovčani zovu Koločep) počela je još prije dvije godine, no Grgića se nije diralo. Navodno je stavljen sa strane zbog njegovih bliskih veza s premijerom Ivom Sanaderom, a zavrzlamu je tada u ime HFP-a pokušavao rasvijetliti potpredsjednik Vlade Damir Polančec. No nije napravljeno apsolutno ništa. Bijegom premijera i njegovim brisanjem iz HDZ-a, prema svemu sudeći, došao je red i na Grgića. No, za potpuno rješenje Hotela Koločep kao problem se ispostavilo založno pravo na nekretninama, koje se upravo rješava.

"Hrvatski fond za privatizaciju je razmatrao sporazumni raskid ugovora, ali nikome neće dopustiti da jednostranim potezima radi na štetu države. Radi zaštite interesa Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju, za sada nismo u mogućnosti detaljnije Vas izvijestiti o postupcima koje trenutno provodimo", stoji u odgovoru HFP-a na upit Indexa o sljedećim koracima.

Traži 48 milijuna kuna, a dao 20!?

Da bi se to objasnilo, valja napomenuti kako je još prije dvije godine upozoreno da se sprema prodaja dijela nekretnina koje su trebala završiti kao vlasništvo tvrtke Chadelus d.o.o. iz Splita, i to bez pristanka Fonda. U javnosti je tada izašao ovjereni dokument o prodaji imovine splitskom Chadelusu u vlasništvu Irca Arthura McQuade Hughesa, koji će tvrtki posuditi 1,1 milijun eura uz "lihvarsku" kamatu koja je narasla na 2,4 milijuna eura. Kako HTP Koločep nije mogao plaćati kamate, irski fond "sjeo" je na nekretnine.

Kada bi se HFP sada, bez pripremnih radnji, odlučio na jednostrani povratak nekretnine, tada bi morao vratiti kupoprodajnu cijenu uvećanu za zatezne kamate, a zauzvrat bi dobio dionice pod teretom PBZ-a, što im nikako ne odgovara u ovom trenutku. Kako doznajemo, cilj Siniše Grgića, čelnika Otoka znanja je da od Fonda dobiju iznos koji bi pokrio njihove obveze prema PBZ-u i prema Chadelusu. Prema njihovoj računici, to je oko 48 milijuna kuna, dok je Fond prije pet godina dobio svega 20 milijuna kuna za Hotele Koločep. Stoga se upravo i traži financijsko rješenje, a nije isključeno ni da bi istraga DORH-a mogla tome pridonijeti.

Bitka se preselila na katastar

No, vremena je sve manje jer su se u posljednje vrijeme intenzivirale aktivnosti u katastru kako bi se prelazak dijela nekretnina Hotela Koločep u vlasništvo irskog fonda završio pa smo tako uvidom u ZK-1890/08 došli do saznanja kako je 18. siječnja ove godine udovoljeno rješenjem da se upiše uknjiženo pravo zaloga Chadelus d.o.o., u visini 1.100.000,00 EUR sa zabilježenim redom prvenstva osnivanja založnog prava pod Z-842/08.

Također, prije godinu dana HFP je sjeo na nekretnine, odnosno donesena je zabilježba privremene mjere raspolaganje nekretninama, no uvidom u katastar vidjeli smo kako se upravo na tim predmetima radi, što znači vrlo skoro skidanje te mjere i aktiviranje Grgićeva plana o preprodaji Hotela Koločep.

Iako smo tijekom dana više puta pokušali doći do Grgića kako bi nam pojasnio neke stvari, kao i tijek istrage, nije nam bio dostupan.

Pročitajte više