Povjesničari: Horvatinčiću, mogao si jednako tako baciti bombu na Cvjetni trg

IZGRADNJA na Cvjetnom trgu ne može se vršiti bez javnog natječaja, Tomislav Horvatinčić ne smije graditi devastirati gradsku jezgru izgradnjom megalomanskog kompeleksa kojim prelazi njene gabarite, Grad ne smije dopustiti da se prostor javne namijene prepusti u ruke investitoru koji će ga zatvoriti za građane samo zbog svoje zarade, neke su od poruka sa tiskovne konferencije inicijative Pravo na grad i Zelene akcije, kojoj su se u klubu Mama pridružili i povjesničari.

"Zagreb nije Beč, i ispred Pravoslavne Crkve na Cvjetnom trgu postaviti šoping centar kao što je slučaj s bečkom Crkvom sv. Stefana nije zapadnjački trend koji trebamo slijediti. Istina je da u belgijskom Briselu država pokušava otkupiti prostore u starim gradskim jezrama kako ih ne bi prepustila investitorima koji ih devastiraju, a Hrvatska to može spriječiti ne dozvoljavanjem gradnje ovakvog projekta", rekao je Teodor Celakovski iz udruge Pravo na grad, naglasivši da se u Zagrebu pod okriljem gradonačelnika Milana Bandića i njegovog pročelnika za strategiju, Slavka Dakića događa druga generacija privatizacijske otimačine.

Zelenoj akciji i Pravu na grad pridružili su se Dr. Frano Dulibić sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te arhitektica Ivana Haničar Buljan i ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Dr. Ivana Reberski, koji su se sa pozicije struke pobunili protiv izgradnje Lifestyle centra na Cvjetnom trgu, projekta Tomislava Horvatinčića, vlasnika građevinskog Hoto carstva, koji je u svojoj viziji Cvjetni trg zamislio kao prostor gdje će izniknuti shopping centar, podzemna garaža i Hoto vile u središtu Zagreba.

"Ista se stvar dogodila s Iblerovim trgom gdje je izrasla Importanne Galeria, a dovoljno je pogledati i što se dešava na našoj obali. Španjolci, Talijani i Francuzi upropastili su svoju  obalu jer su dozvolili investitorima da ju podrede svojim interesima, a to će se dogoditi i nama. Najoštrije protestiramo protiv najavljene izmjene GUP-a zbog jedne privatne inicijative", rekla je Reberski, te nastavila da je povijesna jezgra definirana u svom osnovnom obliku, a da je donošenje ovakvog projekta "jednako bombardiranju" te jezgre.

"Praksa u Europi je da se prostori za javnu namjenu šire a ne privatiziraju. Da se pita struka, zona Cvjetnog trga koja je na raspolaganju građanima proširila bi se do Frankopanske ulice, i bila bi zatvorena za promet. U Dubrovnika nema prometa u staroj jezgri, a to što je donjogradski blok nije star tisuću godina, ne znači da ne vrijedi i da ga se ne bi trebalo očuvati", rekao je Frano Dulibić.

"Dogovor između Horvatinčića i grada postoji već neko vrijeme, a postignut je građanima iza leđa. Zbog njegovog će projekta koji služi njegovim privatnim interesima biti izmijenjen Generalni urbanistički plan, što je nečuveno. Procedura po kojoj se izvode radovi u povijesnim jezgrama nije nikakva misterija - najprije bi gradski stručnjaci trebali najprije definirati potrebu gradnje, raspraviti sa potencijalnim investitorima na temelju prethodne javne rasprave, izraditi Detaljni urbanistički plan koji mora biti usvojen na Skupštini, i tek tada raspisati arhitektonski natječaj za izradu projekta na temelju detaljnog urbanističkog plana", rekla je Vera Petrinjak Šimek iz Zelene akcije.

Udruga Pravo na grad će pokušati potaknuti stanovnike gradske jezgre kako bi se ujedinili protiv izgradnje elitnih kompleksa u samom centru Zagreba koji bi trebali ostati očuvani i na raspolaganju svim građanima, a ne samo kapitalcima, najavili su na konferenciji. "Jedna od mjera kojim se gradska jezgra planira prepustiti jdino bogatašima je i porast cijene parkuiranja u centru, što neće smanjiti promet, nego ga očistiti od neimućnih Zagrepčana, da bi na kraju izbacili i pješake", rekao je Celakovski. On navodi da postoje idejni planovi za Trg bana Jelačića 15, na kojem bi također trebalo izniknuti privatno carstvo još nepoznatog investitora.

A.B.
Foto:M.P.

Pročitajte više