Povlačenje Španjolske iz Iraka "gotovo neizbježno"

ŠPANJOLSKO povlačenje iz Iraka gotovo je neizbježno, rekao je u nedjelju španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Zapatero, čiji su socijalisti neočekivano pobijedili na izborima prošloga tjedna nakon krvavih terorističkih napada u Madridu, obećao je da će ispuniti svoje predizborno obećanje o povlačenju 1.300 španjolskih vojnika iz Iraka ako UN sredinom godine ne preuzme nadzor.

"Mnogo toga trebalo bi se promijeniti u Iraku. Povlačenje španjolskih vojnika odluka je koju će biti teško izbjeći", rekao je Zapatero za El Pais.

Zapatero je izrazio uvjerenje da će UN preuzeti nadzor u Iraku do 30. lipnja za kada je planiran prijenos suvereniteta Iračanima.

"Jedini održivi oblik okupacije bio bi da UN preuzme politički nadzor, uz sudjelovanje više multinancionalnih snaga uključujući mnoge arapske zemlje pod vodstvom Arapske lige", rekao je.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je u zasebnom intervjuu da nijedna zemlja nije više predana borbi protiv teroriznma od Španjolske te da će njegova domovina ostati u Iraku s UN-ovim mandatom. "Moji sunarodnjaci posljednji će odustati od borbe protiv terorizma", rekao je Solana za Bild am Sonntag.

Pročitajte više