Powell: Treba učiniti sve da se Mladić privede pravdi

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je kako je glavno pitanje za Srbiju suradnja s Haškim sudom i da se mora učiniti sve da se Sudu privede optuženi Ratko Mladić.

Powell je nakon razgovora s novoizabranim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da su "glavno pitanje pred nama" pojedinci za koje se interesira Haški sud.

"Razgovarali smo o slučaju Ratka) Mladića i ja sam ukazao predsjedniku da moramo pokušati kolektivno učiniti sve što možemo da ga privedemo pravdi", rekao je Powell.

Tadić, koji boravi u prvom posjetu Washingtonu, je kazao kako je suradnja Srbije s Haškim sudom "vrlo važna" za budućnost zemlje.

Suradnja Srbije s Haškim sudom posebice izručenje Ratka Mladića ključni je uvjet za Sjedinjene Države da poboljšaju odnose sa Srbijom koji u posljednje vrijeme zapinju na tom pitanju.

Na izručenju bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, optuženog za genocid nad Muslimanima u BiH, je u ponedjeljak na susretu s Tadićem inzistirao i američki veleposlanik za ratne zločine Pierre-Richard Prosper.

Prosper je nakon sastanka kazao kako je ključ rješavanja pitanja ratnih zločinaca Ratko Mladić i da bi njegovo dovođenje pred Haški sud otvorilo mogućnost za razgovore da se pred srbijanskim sudovima sudi četvorici srbijanskih generala optuženih za zločine nad Albancima na Kosovu.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izrazila je u ponedjeljak svoje razočaranje Borisom Tadićem od kojega međunarodna zajednica i SAD očekuju da ponovno pokrene suradnju s Haškim sudom koja je po ocjeni Suda sada nepostojeća.

Del Ponte je optužila Beogradske vlasti da su pomogle Goranu Hadžiću, optuženom za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, da pobjegne obavijestivši ga o tajnom nalogu za uhićenje. Ona je kazala kako je "posebice iznenađena" trenutkom Hadžićeva bijega koji dolazi samo 10 dana nakon što je Tadić u svom prvom predsjedničkom govoru rekao da je suradnja s Haškim sudom prioritet.

Powell je rekao kako je sa srbijanskom predsjednikom razgovarao i o Kosovu te ponovio da je američko stajalište da se u pokrajini moraju prvo postići standardi prije nego se krene u razgovore o konačnom statusu Kosova.

Powell je istaknuo kako je nedavnim izborom Tadića za predsjednika narod Srbije pokazao da želi nastavak reformi i da Srbiju vode demokratske snage i obećao pomoć Sjedinjenih Država Tadiću .

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više