POWELL VJERUJE U BUDUĆNOST NATO-A, UNATOČ NAPETOSTIMA

Američki državni tajnik Colin Powell u četvrtak je izjavio da vjeruje u budućnost NATOa, unatoč trenutačnoj blokadi u vezi pomoći Turskoj u slučaju sukoba u Iraku.

´Prolazimo kroz turbulentnu fazu, ali i dalje sam optimist´ u vezi izgleda pronalaženja rješenja ´sljedećih dana´, rekao je šef američke diplomacije u Kongresu.

Powell je također kazao da je Savez u svojoj povijesti već ´imao teških trenutaka, ali ih je uglavnom riješio´.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je ponovno u četvrtak kritizirao ´nesretnu´ blokadu NATO-a od strane Francuske, Belgije i Njemačke i rekao da se vojna pomoć Turskoj trebala obaviti ranije.

´Turska je umjerena muslimanska zemlja, jedina zemlja NATO-a koja graniči s Irakom i ne djelovanje mi se čini nesretnim rješenjem´, rekao je Rumsfeld pred Senatom.

´Ne možete raditi stvari u posljednjoj minuti u životu, treba ih planirati. Treba obaviti trasporte brodovima, a stav tih zemalja je da je to preuranjeno i to mi se čini žalosnim´, dodao je.

Rumsfeld je ponovio da su Sjedinjene Države i 16 zemalja koje ih podupiru u Savezu spremni osigurati ´Turskoj zrakoplove za radarski nadzor Awacs, sustave biokemijske detekcije i protuprojektilski sustav Patriot´, kako bi se zaštitili od moguće iračke agresije.

Pročitajte više