U Makarskoj im susjed kraj kuće iskopao rupu od 10 metara. "Srušit će nam se kuća"

Foto: Index

MAKARSKA je već godinama simbol za divlju gradnju i betonizaciju, čije će se posljedice još dugo osjećati. Veliko brdo iznad grada i dalje izgleda poput gradilišta, a građevinska mašinerija doselila se i u susjedstvo Marije Begović, koja strahuje da bi joj se zbog radova mogla urušiti kuća. 

Naime, Begović nam je rekla da još od prošle godine upozorava nadležne institucije da investitor na susjednoj parceli izvodi ilegalne radove, koji predstavljaju izravnu opasnost za njezinu nekretninu i obitelj. Tvrdi kako investitor ne izvodi radove prema projektnoj dokumentaciji i da se stvari na terenu odvijaju potpuno drugačije. 

Manevar lažne prijave građenja

Investitor je u listopadu prošle godine počeo graditi bez formiranja građevinske parcele, kako navodi Begović. Tada ih je upozorila da će ih prijaviti, što je i učinila te su nakratko stali s kopanjem. No nakon toga su napravili tzv. lažnu prijavu građenja. 

"Tako da nisu formirali građevnu česticu, nego su geodetskim elaboratom o diobi nekretnina odcijepili tu veliku česticu. Donju je investitor ostavio sebi, a gornju kao darovao tati. I kad se otvori katastar, tu se vidi da su dvije čestice i to je 'lažna prijava građenja' jer nije formirana građevna čestica, nego je elaboratom razdijeljena čestica", pojasnila je Begović. 

Upravo zbog upravnog spora, koji je ona pokrenula, tvrdi da investitor nema pravomoćnu građevinsku dozvolu, a u uredu za katastar čestica se može formirati samo s pravomoćnom građevinskom dozvolom, zbog čega smatra da je investitor izveo manevar lažne prijave građenja. 

"Najžalosnije je što se dozvole daju šakom i kapom. Ja sam od starta upozoravala na probleme koji će se dogoditi. Prvi put sam se žalila 1. veljače 2023. godine kada je iz Makarske žalba otpremljena Ministarstvu, a rješenje je napisano 11. travnja. 

To se inače puno duže čeka, od 6 mjeseci do godinu dana. I tada mi je sve bilo jasno. Budući da su moju žalbu odbili, nije mi preostalo ništa drugo nego da pokrenem upravni spor kako bih spasila vlastitu kuću od urušavanja", priča nam Begović, koja sa svakom kišom strepi od gubitka doma. 

Prijeti im urušavanje kuće. "Ne možemo mirno spavati"

Njihova obiteljska kuća nalazi se u predjelu Moča, koje je dobilo ime upravo zbog tla u kojem prevladavaju lapor i glina. Taj je materijal podložan odronima jer se puni vodom, buja i zatim pada. Begović je u strahu da im se ne dogodi scenarij iz Zaostroga, gdje se jedna kuća gotovo urušila zbog susjedovih ilegalnih radova. 

"Srušit će mi se kuća, mi tu živimo i to je sve što imamo. Meni to nije palo s neba. Digla sam kredit koji sam 25 godina vraćala. Uložila sam sve što sam imala da bi mi se sada ta kuća urušila zbog nekoga tko ne poštuje pravila i institucija koje ne rade svoj posao. Ne možemo više mirno spavati, posebno kada pada kiša", priča nam uznemirena Begović.

Da im prijeti urušavanje nekretnine, stručno je mišljenje i inženjera građevine. "Pokosi iskopa uz rub građevne čestice privremeno su stabilni u trenutačnom stanju. Međutim, kod dužeg vremena 'otvorenosti' pokosa uslijed jačih oborina i opetovanih ciklusa vlaženja i sušenja materijala može doći do lokalnih odrona materijala, čime je ugrožena stabilnost postojećeg zida i objekta na susjednoj čestici", stoji u dokumentu.

Odvjetnik: Ona je primaknula svoju građevinu na udaljenost od cca 0.5 m od investitorove nekretnine

Doznali smo da se radi o investitoru Kristianu Vici, koji za vrijeme radova navodno boravi u Njemačkoj, a zastupa ga odvjetnik Ivan Ćosić. Upitali smo ga kako su se iskopi radili te imaju li projekt zaštite građevinske jame.

"Ne znam na koji način se izvode iskopi. Ono što znam vezano za vršenje iskopa uz rub susjedne kuće, investitor radove iskopa izvodi na njegovoj nekretnini, međutim, kuća gospođe Begović, susjedna kuća nepropisno je izgrađena na udaljenosti od cca 0.5 m od nekretnine investitora, odnosno od međe.

Licemjerno je i pravno nebitno to što se gospođa Begović poziva na okolnost što investitor kopa na njegovoj nekretnini uz rub međe, a ona je primakla njezinu građevinu na udaljenost od cca 0.5 m od investitorove nekretnine", rekao je odvjetnik Ćosić i dodao da neće doći do oštećenja i urušavanja jer se radovi izvode sukladno pravilima građevinske struke.

Također smatra da okolnost prepisivanja dijela zemljišta na drugu osobu nije relevantna u pogledu zakonitosti gradnje. No zanimljivo je da nam je odvjetnik Ćosić rekao kako ne zna na koji se način izvode iskopi, dok u službenom odgovoru zainteresirane osobe na žalbu tužitelja odvjetnik potpisuje i navodi: "...iskop će se izvoditi u više pojedinačnih kaskada značajno manjih od 5 metara, tako da nije potrebno izraditi glavni projekt zaštite građevne jame niti izvršiti kontrolu istog projekta".

Begović: Uzurpirali su moje vlasništvo

Pitali smo Begović o navodima odvjetnika Ćosića o tome da je njezina nekretnina na udaljenosti od oko pola metra od nekretnine investitora, odnosno međe. Begović tvrdi da njezini ogradni zidovi nisu na međi, već unutar njene parcele.

"Moja čestica nije do zida, već iza zida i oni su uzurpirali moje vlasništvo, moja zemlja se odronila jer kopaju preblizu. Ne pridržava se građevinske dozvole jer je trebao imati kaskadni iskop i nije se smio meni ovoliko približiti. S obzirom na to da on ne radi po dozvoli, on bi trebao imati projekt zaštite građevinske jame, ali nema te na terenu nije izvedena bilo kakva zaštita", govori nam Begović.

Nakon našeg upita inspekcija zatvorila gradilište

Iako se Begović žalila više puta, građevinska inspekcija Državnog inspektorata reagirala je tek nakon Indexovog upita i zatvorila gradilište. Kazali su nam da zbog dosadašnjih prijava nisu postupali jer nisu bile u njihovoj nadležnosti - sve do zadnje prijave zbog koje su zatvorili gradilište. 

"Na temelju obavljenog inspekcijskog očevida građevinska inspekcija je pokrenula upravni inspekcijski postupak te je sukladno odredbi članka 119. Zakona o Državnom inspektoratu obustavljeno građenje postavljanjem posebnog službenog znaka i trake. Inspekcijski postupak je u tijeku", odgovorili su iz DIRH-a. 

Makaranka Marija Begović potvrdila nam je da je inspekcija bila na terenu i dodala da su s njima bili i projektanti, a smatra da oni ne bi trebali sudjelovati u inspekcijskom nadzoru. 

Ministarstvo je već jednom investitoru poništilo dozvolu 

Budući da je investitoru građevinsku dozvolu izdao Grad Makarska, upitali smo ih što su učinili nakon prijava. Rekli su da je 2022. godine investitoru već jednom poništena građevinska dozvola, a da sada gradi na vlastitu odgovornost. 

"Građevinska dozvola na koju je uložena žalba izdana je u lipnju 2022. godine. Ministarstvo je dozvolu poništilo u listopadu 2022. godine i vratilo na ponovno postupanje. U ponovljenom postupku izdana je predmetna dozvola.

Na istu je ponovno uložena žalba, predmet je dostavljen Ministarstvu, koje je u travnju 2023. godine žalbu odbilo te je dozvola postala izvršna, što znači da investitor može započeti gradnju, ali na vlastitu odgovornost. 

Pristupna cesta uništena je tijekom radova. Investitor je dobio dozvolu unatoč Prostornom planu, u kojem stoji da cesta mora biti šira od 3 metra za pristup dvije ili više kuća. Cesta na fotografiji široka je 2.8 metara.

Na rješenje Ministarstva, žaliteljica je uložila žalbu Upravnom sudu u Splitu, te Grad Makarska cijeli spis dostavio Ministarstvu radi daljnjeg postupanja. Investitor je dana 21. 9. 2023. godine Gradu Makarskoj prijavio početak radova iako je upravni spor još uvijek u tijeku", priopćili su iz Gradske uprave. 

Iako je gradnja trenutno zaustavljena, Begović i dalje strahuje od urušavanja koje se ne može spriječiti samim zaustavljanjem radova. A s obzirom na prethodne poteze investitora, očekuje da će zaustavljanje gradnje biti kratkog vijeka. 

Pročitajte više