Powell želi da nova rezolucija UN-a omogući ostanak španjolskih vojnika u Iraku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izjavio je kako želi da se što prije razmotre mogućnosti za donošenje nove rezolucije UNa koja bi uspjela uvjeriti budućeg šefa španjolske vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera da donese odluku o ostanku španjolskih vojnika u Iraku, izvijestio je u četvrtak španjolski tisak.

Španjolski list El Pais piše kako bi Washington želio uspostaviti dijalog s Madridom "da bi se ustanovilo kakva je mogućnost definiranja nove rezolucije UN-a o Iraku" koja bi navela Zapatera da odbaci svoje izborno obećanje o povlačenju 1.300 španjolskih vojnika iz Iraka do 30. lipnja, ukoliko strane vojne snage u toj zemlji ne budu pod UN-ovim mandatom.

Washington želi "razmotriti prijedloge i ideje koje bi poslužile kao temelj za izradu nove rezolucije UN-a". Ta bi rezolucija trebala omogućiti da 1.300 španjolsih vojnika koji se nalaze u Iraku, ondje ostane, prenosi list pozivajući se na izjavu španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa.

Prema pisanju lista neki članovi španjolske socijalističke stranke smatraju da bi "buduća vlada trebala uzeti više vremena za donošenje odluke o povlačenju vojnika iz Iraka, ako bi UN započeo raditi na tekstu nove rezolucjie koja bi mogla zadovoljiti i zahtjeve Španjolaca".

(Hina) xmh ybr

Pročitajte više