POWELLA NEGIRA TVRDNJE ZATOČENIKA U GUANTANAMOU



Jamal al Harith, prvi od petorice Britanaca oslobođenih u utorak, izjavio je listu Daily Mirror da bolji tretman uživaju životinje nego zatvorenici na Guantanamou.

No, Powell je u razgovoru za televiziju ITV opovrgnuo da se prema zatvorenicima, koji su u zatvoru već dvije godine bez podignutih optužnica, odnosi nehumano ili, kako tvrdi Harith, da su premlaćivani.

"Ne slažem se s tim", rekao je Powell. "Ne zlostavljamo ljude o kojima brinemo. Ispunjavamo sve obveze prema Ženevskim konvencijama i prema našim se zatvorenicima odnosimo vrlo humano", ustvrdio je američki državni tajnik.

Još jedan bivši zatočenik tog američkog logora u petak je optužio Amerikance za "stravičan" tretman što ga je trpio dvije godine koliko je bio zatočen na Kubi.

Tarek Dergoul (26), koji je u srijedu u Britaniji otpušten bez ikakvih optužbi objavio je priopćenje kojim osuđuje "flagrantno kršenje ljudskih prava" što su ga činile američka i britanska vlada, a među ostalim ističe "lošu liječničku skrb, ispitivanja pod prijetnjom oružja, nasilje i nehumane uvjete zatočenja".

Obitelj Tareka Dergoula "misli da je njegovo mentalno zdravlje ozbiljno narušeno traumama koje je preživio" i moli medije da ga ne pokušavaju kontatktirati.

Jamal al-Harith (37), u interviewu što ga je u petak objavio Daily Mirror, otkrio je sutavne brutalnosti i ponižavajuće postupke što ih trpe zatočenici logora Guantanamo.

(Hina) xrt/xbcav ybcav

Pročitajte više