Požar kod Kaštela pod nadzorom, prijetio je kućama, morali evakuirati planinarski dom

Foto: Index

VELIKI šumski požar na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca koji je buknuo rano popodne lokaliziran je malo prije 19 sati, doznaje se od kaštelanskih vatrogasaca koji će na terenu ostati cijelu noć.

U požaru je izgorjela veća površina trave, niskog raslinja i borove šume, a vatra je krenula s lokaliteta Dragočevo odakle se proširila na groblja u Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici. Vatru je gasilo više od stotinu vatrogasaca sa tridesetak vozila, a velika potpora iz zraka su im bila i četiri kanadera. 

Vatra je stigla i do groblja u Sućurcu i Gomilici, no vatrogasci su plamen uspjeli svladati.

U jednom trenutku je vatrena fronta zaprijetila i kućama, no hrabri su vatrogasci i to uspjeli riješiti bez ikakvih problema.

Požar je u vrlo kratkom roku opustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu te se zbog jakog juga širio prema Kastel Gomilici. 

Na terenu su gasitelji iz DVD-a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigli i kolege iz Trogira, Okruga i Solina te Javna vatrogasna postrojba grada Splita.

"Na požarištu su sve snage s područja Trogira, Kaštela i Solina. Zatražili smo i dodatne snage. Požar je utekao put sjevera. Požar je krenuo iz Sućurca, proširio se na Gomilicu, a jedan dio počeo se širiti na Sućurac prema istoku. Tako imamo dvije fronte", kazali su ranije za Dalmaciju danas kaštelanski vatrogasci.

Vatra je zahvatila neposrednu blizinu crkvice sv. Jure na Kozjaku.

Domar napustio planinarski dom

Dalmacija danas doznaje da se vatra ubrzano širila prema planinarskom domu Putalj, koji je evakuiran. Domar je napustio dom, do kojeg se pokušavaju približiti vatrogasci.

Gusti dim zahvatio je vojno postrojenje na vrhu Kozjaka.

Tijekom večeri umornim vatrogascima će stići zamjena koja će cijelu noć sanirati požarište, te se vjeruje kako će tijekom jutra požar najvjerojatnije biti proglašen ugašenim.

Mjesto na kojem je buknuo požar na Kozjaku do sada je već u nekoliko navrata gorjelo i prethodnih godina. Vatrogasci i kanaderi će ostati do daljnjega na terenu, a još uvijek nije poznato o kolikoj se opožarenoj površini radi.

Pročitajte više