Požega: Bakterijska palež prijeti voćnjacima

STRUČNJACI Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu Požeškoslavonske županije upozorili su danas na opasnost da bakterijska palež (erwinia) uništi nasade voćnjaka na požeškom području.

Ako građani čija su stabla voćaka ili ukrasnog grmlja zaraženi, uskoro ne poduzmu odgovarajuće mjere, bakterijska palež opasno će ugroziti brojne intenzivne nasade okolnih voćnjaka jabuka i krušaka, upozorili su stručnjaci na današnjoj konferenciji za novinare.

Bakterijska palež, bolest jezgričava voća najviše je uzela maha u gradu Požegi.

Bolest se manifestira sušenjem grana i plodova, a prema riječima savjetnice za zaštitu bilja Đurđice Kšenek najveći je problem što voćari amateri to ne prepoznaju kao bolest, već tumače kao posljedicu ovogodišnje dugotrajne suše.

Grane zaražene bakterijskom paleži moraju se odrezati četrdesetak centimetara ispod zaražena mjesta, nakon čega se moraju staviti u plastičnu vrećicu i spaliti, dok se pila ili škare za rezanje zatim moraju dezinficirati u 70-postotnom alkoholu ili varikini da ne bi došlo do daljnjega širenja bolesti na susjedne voćke, kazala je.

Bakterijska palež se širi preko cvijeta u vrijeme cvatnje, a uz oprašivače, tu bolest, koja je prvi puta primijećena prije nekoliko godina, prenose i lisne uši, ptice i kukci.

Kako su ove godine u vrijeme cvatnje dunja postojali uvjeti za razvoj bolesti, bakterijska palaže se najviše proširila u Požegi u kojoj gotovo i nema dunje čije grane nije zahvatila bolest.

Zbog velike opasnosti od širenja bakterijske paleži i na intenzivne nasade, Hrvatski zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu u suradnji s Gradom Požegom pokrenuo je zajedničku akciju educiranja građana koji imaju voćke.

Pročitajte više