PPDIV protiv špekulacija o privatizaciji "Belja"

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je danas spremnost za poduzimanje svih mjera obrane od potencijalnih ulagača koji bi za cilj imali otupuštanje radnika, nepoštivanje kolektivnog ugovora i podjelu baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belje" d.d.

U priopćenju za javnost koordnacije sindikalnih poružnica toga kombinata podsjeća se kako je PPDIV već ranije zatražio privatizaciju cjelovitoga "Belja", sa svim zaposlenim radnicima, primjenu kolektivnog ugovora i programe novih ulaganja te se izražava iznenađenje "što se u medijima špekulira s raznoraznim strateškim ulagačima, a da natječaj još nije ni raspisan".

"Kada natječaj bude raspisan, uz uvjete koje je donijela Vlada RH, te kada se zainteresirani budu javili na natječaj, PPDIV će zauzeti stajalište, koje će biti izraz volje radnika, a unaprijed iskazujemo spremnost za poduzimanje svih mjera obrane od ulagača koji imaju za cilj otpuštanje radnika, nepoštivanje kolektivnog ugovora i podjelu Belja d.d.", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako će PPDIV u "Belju" zastupati mišljenje radnika i podržavati onoga strateškog partnera koji će nuditi najprihvatljivije rješenje za radnike i tvrtku u cijelosti.

"Konačnu odluku o privatizaciji Belja d.d. donijet će Vlada, nadamo se bez prethodnih afera, prosvjeda i blokada, uz poštivanje mišljenja sindikata i radnika", stoji u priopćenju Koordinacije sindikalnih podružnica Sindikata PPDIV-a u "Belju" d.d.

Hrvatska Vlada 15. travnja zadužila je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) da raspiše javni poziv za prodaju 66,83 posto dionica poljoprivredno-prehrambene tvrtke "Belje" iz Darde - najprije po nominalnoj vrijednosti, ako to ne uspije uz diskont od 5 posto, a ako ni to ne uspije prodaja dionica obavit će se pod posebnim uvjetima.

Pročitajte više