15. Zagreb pride po prvi put prošao bez incidenata: "Danas je ekipa sa suzavcem na vlasti. Žele da se pokorimo"

Foto: Index, Hina

DANAS u 15 sati počela je 15. jubilarna Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride koji se ove godine održava pod sloganom "Još Hrvatska ni' propala".

U Povorci ponosa sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi, a pridružili su im se i neki političari te osobe iz javnog života.

Povorku su podržali i građani Rijeke koji su poslali maketu torpeda s porukom "Iz Rijeke s ljubavlju". Uz balone, glazbu, zviždaljke, zastave i ples, sudionici su i prosvjedovali "Ne smijemo odustati, ni dopustiti da mržnja postane vrijednost", "Sloboda, jednakost, borba za sve što trenutna vlast ugrožava".

LGBTIQ -lezbijke, gejevi, biseksualaci, transrodne, interseksualne i queer osobe pozvale su građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju osnovu da ih podrže i pokažu solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih osoba.

Ovogodišnjom šarenom povorkom "Još Hrvatska ni' propala" sudionici su poručili da Hrvatska postoji dok postoji slobodan izbor.

Transparenti protiv Vlade

Na transparentima su poručili, "Vlada: Usmeni-1, pismeni-1, zalaganje-1", " Padaj nepravdo",  "Moja četiri zida, istok, zapad, sjever, jug", "Lijepa , slatka slobodo", "Mržnja nije obiteljska vrijednost, obitelj za sve, obitelj čini ljubav", "Dosta konzervativne revolucije", LGBTIQ protiv TTIP-a, "ne želimo Trg klerofašizma" i sl.

 Aktivisti za prava rodnih manjina upozorili su na diskriminaciju na temelju spolne orijentacije i izrazili zabrinutost političkom situacijom u Hrvatskoj jer se, tvrde, u javnosti promiču isključivost, šovinizam, jednoumlje i nasilje. Zatražili su raskid države i crkve.

"Ovo je društveno-politički prosvjed protiv daljnjeg, ekonomskog, moralnog i političkog razaranja društva, radikalizacije i mržnje", poručili su sudionici Pridea ističući da je Hrvatska i njihova domovina.

Povorka ponosa krenula je u šetnju gradom s Rooseveltovog trga do parka Ribnjak, gdje je upriličen program i koncert grupe "Elemental". Završna zabava održat će se u klubu Močvara.

Podržali kurikularnu reformu

Sudionici su podržali cjelovitu kurikularnu reformu, ali i zatražili stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe i hrvatska sveučilišta. Proglasom koji su pročitali ispred muzeja Mimara zatražili su također i osiguravanje slobode ženama kako bi same donosile odluku o svojem tijelu.

"Želimo slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno. Slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, želimo društvo solidarnosti i uvažavanja različitosti, ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama" rekao je u ime organizacijskog odbora Povorke ponosa Marko Jurčić.

Potporu Zagreb Prideu u petak je dala i Radnička Fronta, AF, Iskorak, Orah i druge građanske udruge čiji su se članovi i simpatizeri pridružili povorci.

Cijeli događaj možete pratiti putem live strema i javljanja iz minute i minutu na Indexu:

17:45 Volonter Pride koji pohađa 2. razred srednje škole tvrdi kako mnogi žive u strahu.

"Imamo dobre zakone i ponosnu zajednicu. Iako nas roditelji podržavaju, mnogi od nas žive u strahu. Mi LGBT učenici postojimo i trebamo podršku. U školi moramo učiti o ljudskim pravima", rekao je mladić. Opširnije

17:19 Remi Priselac iz benda Elemental pjeva za okupljene. Ona tvrdi kako se na Povorci ponosa okupilo oko deset tisuća ljudi.

"Danas je ekipa sa suzavcem na vlasti. Žele da se pokorimo, ali ne damo se", rekla je Remi.

17:04 Povorka je stilgla na Trg Josipa Langa te će uskoro stići na Ribnjak.

16.55 Povorci ponosa priključio se i Ranko Ostojić.

"Bio sam na Prideu kad sam bio na čelu policije i u vrijeme kad je bilo nasilja. Drago mi je da sam i danas ovdje. Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala", rekao je Ranko Ostojić.

16:42 Bez ikakvih incidenata kolona prolazi Jurišićevom ulicom prema Draškovićevoj.

16:32 Policija javlja kako se na Povorci ponosa okupilo najmanje tri tisuće ljudi.

16:29 Povorka ponosa stigla je na glavni zagrebački trg.

16:15 Povorka je stigla do Ilice te se sada kreće prema Trgu.

16:12 Na 15. jubilarnoj Povorci ponosa okupilo se nekoliko tisuća ljudi.

16:11 Prolazeći ispred zgrade Družbe sestara milosrdnica, sudionici povorke pozdravili su časnu sestru koja ih je promatrala s prozora.

16:08 Zasad nema incidenata, policija pazi na sudionike povorke.

16:00 Povorka je krenula prema Trgu bana Jelačića.

15:53 Tu su i bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i Vesna Pusić.

"Ne znam gdje bih danas drugdje bila nego ovdje. Činilo mi se da je sve riješeno, no očito još ima posla. LGBT prava su ljudska prava, Pride je oblik borbe protiv nasilja", rekla je Pusić.

 

15:52 Povorka protječe bez incidenata izuzev jedne aktivistice koja se razgolitila i ispred Mimare uzvikivala parole. Organizatori su je umirili te se aktivistica sama povukla.

15:45 Na Povorku ponosa stigle su i bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, Severina, Danijela Trbović, Bruno Šimleša i Danijela Trbović.

15:44 Ni ove godine nije moglo proći bez homofobnih izjava u komentarima na Facebooku. Opširnije

15:41 Nakon govora organizatora, okupljenima je zapjevao LeZbor.

Nakon Internacionale uslijedila je i obrada hita Doris Dragović ovaj put pod nazivom Marija i Magdalena.

15:33 "Tražimo stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, partnere i partnerice, da žive slobodno i sretno, svaki dan", rekli su organizatori. Bez pritisaka s Markovog trga i bez pritisaka koje donose ekstremisti.

Želimo i tražimo punu slobodu udruživanja i samoorganiziranja građana i građanki Hrvatske. Sekularno i slobodno društvo, a ne militarističko i klerikalno.

Radnici i radnice, mi želimo i tražimo da svi radnice i radnici imaju više slobodnog vremena za svoje kreativne potencijale, kulturu, obrazovanja i obitelj. Sloboda radništvu, a ne kapitalu."

Tražimo slobodu za sve žene, da same donosimo odluku o svojem tijelu. Bez srama, bez straha."

15:15 Indexov reporter na terenu javlja da se kod Mimare trenutno nalazi nekoliko stotina ljudi.

15:11 Počela je 15. zagrebačka Povorka ponosa

14:59 Unatoč kisi koja je upravo počela padati,sudionici se ne razilaze te i dalje pristižu u velikom broju.

14:53 Ljudi nose trnsparente: "Isus liječi homofobiju, Pederi protiv privatazacije, Mizoginija ubija"

14:45 Ispred Mimare se već okupilo stotinjak sudionika povorke. Naoružani su zastavama duginih boja i transaparentima.

Završni program u parku Ribnjak

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke. U Povorku se može ući bilo gdje na njezinoj ruti i očekujemo da bi najveći broj mogao sudjelovati u prelasku preko Trga bana Jelačića.

Zastava Zagreb Pridea koju su nepoznati počinitelji 5.6. 2016. pokušali zapaliti na središnjem gradskom trgu, nosit će se na početku kolone, priopćili su iz organizacije Pridea.

U parku Ribnjak od 17 do 17:30 sati održat će se govori i glazbeni nastupi.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske, poručili su iz Zagreb Pridea.. Tema ovogodišnjeg skupa je obrana izborenih sloboda svih građana i građanki Republike Hrvatske.

Pročitajte više