Pravne osobe iz SiCG nemaju pravo raspolagati nekretninama

REAGIRAJUĆI na učestale medijske spekulacije o prodaji nekretnina u Hrvatskoj na kojima pravne osobe iz SiCG imaju upisano pravo korištenja, hrvatska Vlada danas je još jednom podsjetila, da prema zakonskim odredbama te osobe nemaju pravo raspolagati tim nekretninama.

Prema Zakonu o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH pravne osobe iz SiCG nemaju pravo raspolagati nekretninama nad kojima u Hrvatskoj imaju upisano pravo korištenja, odnosno nad nekretninama na kojima je slijedom primjene tog zakona Hrvatski fond za privatizaciju upisan kao vlasnik.

Pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na hrvatskom ili teritoriju SiCG dvije države tek trebaju razriješiti bilateralno, navodi Vlada u priopćenju.

To se, dodaje se, treba razriješiti u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, odnosno sklapanjem odgovarajućeg međunarodnog ugovora o uređenju tih odnosa.

U priopćenju se navodi da je u tom smislu ovih dana pokrenuta inicijativa za početak pregovora oko sklapanja navedenog međunarodnog ugovora.

Pročitajte više