Pravobraniteljica za djecu osudila ispad vjeroučitelja Bagarića

Foto: Pixsell/Sanjin Strukić

PRAVOBRANITELJICA za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je ispad vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, ocijenivši kako je "posve jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja".
 
"Doista sam zaprepaštena sadržajem audiosnimke koja otkriva krajnje neprihvatljive izjave jednoga vjeroučitelja, a posebno me je neugodno iznenadila razina i način njegove komunikacije s djecom u školi", poručila je. 
 
Bagarić je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, poput Stipe Mesića i Vesne Pusić, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" i opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.
 
 
Ponašanje nedopustivo u društvu
 
"Posve je jasno da je riječ o javnom poticanju na mržnju i pozivu na nasilje iz mržnje, koji pritom dolaze od osobe koja bi se po svojem pozivu i odgojiteljskoj odgovornosti trebala ustrajno i predano boriti protiv takvih negativnih i opasnih djelovanja" kazala je pravobraniteljica.
 
"Takva ponašanja apsolutno su nedopustiva u društvu, a pogotovo u školi i u radu s djecom, te nužno moraju biti sankcionirana, a imamo saznanja da škola već poduzima takve mjere protiv toga učitelja", naglašava pravobraniteljica.
 
"Nijedan učitelj ne bi se smio tako ponašati, a škole, kao i cijeli školski sustav, trebali bi izgrađivati odnose i atmosferu u kojoj nema mjesta govoru mržnje", dodala je Pirnat Dragičević.
 
Odgovorne osobe se moraju suprotstaviti ponašanju poput Bagarićevog
 
"Mislim da je jako važno da odgovorne osobe u školama budu osjetljive već na prve znakove takvog neprihvatljivog ponašanja među nastavnicima i da im se odmah odlučno suprotstave te da pokažu, i nastavnicima i djeci, da se to neće tolerirati", dodala je.
 
"Ne bi se smjelo umanjivati opasnosti od takvih incidenata, pogotovo s obzirom na poruke koje se time šalju neposredno djeci i na posljedice koje bi to moglo dugoročno izazvati. Svakako bi dobro došle i jasne i oštre reakcije na takve slučajeve iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje", navodi pravobraniteljica.
 
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je izvijestilo da je zbog vjeroučiteljeve izjave policiji naložilo izvide "radi utvrđenja elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Pročitajte više