Most oštro osudio vjeroučitelja Bagarića, ali kažu da zbog toga ne treba dovoditi u pitanje vjeronauk

Most oštro osudio vjeroučitelja Bagarića, ali kažu da zbog toga ne treba dovoditi u pitanje vjeronauk

Foto: Hina, Facebook

IZ MOSTA su oštro osudili postupak vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, koji je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" te opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića. Snimku je, podsjetimo, sinoć objavio Index.

>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

"To je apsolutno nedopustivo, a tim je gore da je taj čovjek vjeroučitelj. Kao čovjek i političar to apsolutno osuđujem", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Smatra da postupci jednog čovjeka ne trebaju dovoditi u pitanje cijeli školski predmet, ali da treba oštro osuditi govor mržnje i takve izjave, neovisno koje predmete takav čovjek predaje.

Grmoja je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je Most predstavio izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koje bi osigurale da podaci iz Registra stvarnih vlasnika tvrtki budu dostupni čitavoj javnosti, ne samo državnim tijelima.

Ti bi podaci trebali biti objavljeni na internetskim stranicama FINA-e u lako pretraživom obliku, a pristup Registru putem interneta trebao bi biti besplatan, rekao je Grmoja, tumačeći kako korisnici Registra ne bi morali podnositi zahtjeve i time biti podložni "autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih podataka".

Predstavljanje izmjena iskoristio je i kako bi prozvao Vladu da čak i kad mijenja zakon po naputku EU ne može biti dosljedna, pravedna i transparentna.

Grmoja: Vlada pribjegava prikrivanju maglovitih operacija

"Simptomatično je, ne samo u slučaju ovog zakona, da Vlada pribjegava prikrivanju maglovitih i tajnih operacija, a ne otkrivanju stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki i time dopušta daljnju korupciju i kriminal", rekao je Grmoja.

Mostov zastupnik Rober Podolnjak ističe da je Vlada taj zakon predložila s velikim zakašnjenjem, da su pojedine države poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Slovenije već odlučile da im Registar bude javan. Umjesto da sve podatke iz Registra objavimo, kao što su odlučili Europski parlament i Vijeće ministara, mi smo učinili korak natrag, a Europska komisija, Parlament i Vijeće ministara dva koraka naprijed, rekao je Podolnjak.

Grmoja je vrlo šturo komentirao posljednje događaje oko Agrokora, odnosno pregovore dobavljača i izvanredne uprave koncerna. Neću zastupati bilo čiju poziciju, no želim naglasiti da zadovoljni mogu biti samo Knighthead fond i savjetnici u Agrokoru, odgovorio je novinarima i dodao kako ne zna kako će teći proces, na što će se pristati u pregovorima u kojima nijedna strana nije u idealnoj situaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara