Pravobraniteljica za spolove osudila izjave novinarke Obiteljskog radija i Ive Sanadera

PRAVOBRANITELJICA za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ocijenila je neprimjerenim istup novinarke koja je za nedjeljnog otvaranja autoceste Zagreb - Split premijeru Ivi Sanaderu rekla da bi mogao šarmirati glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte, a nepoželjnim načinom komuniciranja smatra i Sanaderov odgovor da bi ona (novinarka) mogla šarmirati tužiteljicu.

Pravobraniteljica u priopćenju navodi da je novinarka Obiteljskog radija, tim, naizgled bezazlenim primjedbama, uvrijedila premijera, Haški sud i glavnu tužiteljicu, jer je, upozorava, javnosti sugerirala da bi se pitanja pravde, sudskih postupaka i odnosa Haaga i Hrvatske, koji su od ključnog značaja za Hrvatsku, mogla rješavati šarmiranjem tužiteljice.

Riječ je naime, kako se navodi u medijima, o novinarki Sonji Šarunić.

Poznato je, napominje, da je sličnu izjavu o finskoj predsjednici nedavno izrekao talijanski premijer Silvio Berlusconi, što je u razgovoru s premijerom Sanaderom spomenula i prozvana novinarka.

No, ističe pravobraniteljica, na Berlusconijev je istup oštro reagirala finska vlada, a talijanska i europska javnost prisilile su ga da se ispriča finskoj predsjednici.

Takav način komuniciranja u javnosti, tvrdi pravobraniteljica, predstavlja nepoštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o medijima koji zabranjuju bilo koju diskriminaciju po spolu.

Pravobraniteljica kaže i da reakcija premijera Sanadera, koji je novinarki odgovorio neka ona šarmira glavnu tužiteljicu, nije bila u skladu s poželjnom kulturom komuniciranja u medijima koji u nas, upozorava, obiluju seksizmima i diskriminirajućim opaskama.

Za takvo stanje u medijima najodgovornijima smatra upravo javne osobe poput političara i novinara, te prema njima, uvjerena je, treba primjenjivati i strože kriterije procjenjivanja.

Pročitajte više