Pred europski summit prosvjednici blokiraju Bruxelles

STOTINE farmera, vozača kamiona i taksista blokiralo je prilaze Bruxellesu dan uoči summita EU kako bi prisilili vođe Unije da im pomognu povodom visokih cijena goriva.

Konvoji taksija i kamiona su onemogućili prilaz Bruxellesu, a policija tvrdi i da je oko 1.000 kamiona, traktora i taksi vozila parkirano u centru belgijskog glavnog grada.

Prosvjednici navode da su im dovedena u pitanje sredstva za život i od europskih vlada zahtijevaju povećanje subvencija kako bi ublažili posljedice visokih cijena goriva.

Cijena nafte je u posljednjih sedam godina učetverostručena, a novi rekord u ponedjeljak bio je 139,89 dolara po barelu.

Oko sjedišta europskih institucija u Bruxellesu su postavljene barikade, a raspoređeno je i oko 800 specijalaca dan uoči dvodnevnog summita EU.

Slični prosvjedi španjolskih, francuskih i portugalskih ribara prije dva tjedna u Bruxellesu su doveli do nasilnih sukoba, prilikom kojih su razbijani prozori i uništavani automobili.

Jedan od glasnogovornika EU, međutim, priznaje kako su šanse za direktnu intervenciju Bruxellesa na cijene goriva male, odnosno da vođe europskih država mogu samo promicati dugoročne reforme u cilju korištenja drugih vrsta goriva i povećanja proizvodnje hrane.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više