Pred Sudom BiH počelo suđenje Hasanu Čengiću

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu u srijedu je počelo suđenje Hasanu Čengiću, visokom dužnosniku Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupniku u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine koji je optužen za zloporabu službenog položaja i ovlasti u vrijeme kada je obnašao dužnost zamjenika ministra obrane Federacije BiH.

Optužnicu protiv Čengića, koji slovi za jednog od najutjecajnijih bošnjačkih političara, podigao je Odjel za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije koji djeluje pri Tužiteljstvu BiH.

U optužnici, koju je pročitao tužitelj Drew Engel, stoji da je Čengić u kolovozu 1996. godine neovlašteno potpisao odobrenje tvrtki Bosanska investiciona organizacija (BIO) za proizvodnju eksploziva čime joj je osigurao stjecanje protupravne koristi veće od pet tisuća eura.

Optužnica također tvrdi da je Čengić kao čelni čovjek Zaklade za pomoć muslimanima u BiH zapravo bio povezan s uspostavom tvrtke BIO pa je odluka koju je donio ujedno predstavljala i klasični sukob interesa.

Prema zakonima koji su u to vrijeme bili na snazi u Federaciji BiH, dopuštenje za promet ili proizvodnju oružja i eksploziva mogla je dati samo federalna vlada i to na temelju suglasnosti ministara obrane, unutarnjih poslova i industrije.

Hasan Čengić je izjavio da je optužnicu razumio no potužio se da nije imao dovoljno vremena proučiti sve dokaze optužbe niti je imao dovoljno vremena prikupiti dokumente potrebne za obranu.

Čengićev branitelj Vahidin Kadić zatražio je nakon iznošenja otpužnice da se obrni dodijeli cijelih osam sati za iznošenje uvodne riječi što bi trebalo uslijediti u nastavku suđenja zakazanom za 4. svibnja.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više