Predložena kogresna rezolucija potpore pristupa RH NATO-u

U ZASTUPNIČKOM domu američkog Kongresa predložena je Rezolucija kojom se poziva NATO da do 2007. razmotri primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije, a koja bi trebala biti usvojena za nekoliko tjedana.

Predsjedavajući Pododbora za Europu Zastupničkog doma Kongresa Doug Bereuter dao je u petak u Zastupničkom domu prijedlog Rezolucije koja pozdravlja uključenje sedam srednjoeuropskih zemalja u NATO na summitu u Istanbulu u lipnju 2004. te daje podršku razmatranju uključenja zemalja Američko-jadranske povelje do 2007.

Rezolucija 558 "preporuča da šefovi država i vlada članica NATO-a razmotre proces proširenja, uključujući kandidature Albanije, Hrvatske i Makedonije, na summitu koji bi se održao ne kasnije od 2007."

Naglašava se da su Albanija, Hrvatska i Makedonija preostale države uključene u Akcijski plan za članstvo (MAP), da su potpisale Američko-jadransku povelju potvrđujući svoju predanost vrijednostima i načelima NATO-a i želju za uključenjem u Sjevernoatlantski savez što je prije moguće.

Hrvatska se posebno spominje u preambuli gdje se kaže da je "hrvatska Vlada izabrana u studenome 2003. pokazala svoju predanost provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta za integraciju u euroatlantske institucije, uključujući reforme obrane nužne za članstvo u NATO-u, te da je dala snage za Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu predvođene NATO-om".

Rasprava o Rezoluciji planira se u Pododboru za Europu 17. ožujka.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa Henry Hyde rekao je za Hinu u subotu u Chicagu kako bi Zastupnički dom trebao usvojiti Rezoluciju za nekoliko tjedana.

Obraćajući se američkim Hrvatima u Chicagu na godišnjem banketu Hrvatsko američke udruge (CAA) Hyde je rekao da Sjedinjene države žele pomoći uključenje Hrvatske u NATO i Europsku uniju jer bi to bilo "dobro za Hrvatsku i za Europu" te da će osobno učiniti sve da ojača odnose između Hrvatske i SAD-a koji i sad "srdačni i topli".

"Rezolucija je jako dobra", ocijenio je hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić koji je također sudjelovao na banketu CAA-a.

"Ona naravno nije posvećena samo Hrvatskoj, ali u svom veliko dijelu ona je posvećena zemljama kandidatima pa na taj način i Hrvatskoj", kazao je on.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul su u siječnju u američkom Kongresu pokrenuli inicijativu da Kongres donese rezoluciju kojom podržava što brži ulazak Hrvatske u NATO. Rezultat te inicijative iza koje je slijedilo lobiranje u Kongresu je predložena rezolucija za koju Grdešić kaže da je u njoj nekoliko paragrafa neposredno prepisano iz hrvatskog prijedloga.

Rezolucija podsjeća da je Zastupnički dom 2003. u Rezoluciji 209 potaknuo NATO da Albaniju, Hrvatsku u Makedoniju pozove da se pridruže NATO-u čim svaka od njih pokažu sposobnost da preuzmu odgovornosti članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Bereuter će u svojstvu predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a ovoga ljeta posjetiti Albaniju, Hrvatsku i Mkedoniju da bi vidio kako provode reforme neophodne za pristupanje Savezu.

Hyde je kazao kako će osobno razgovarati s predjednikom odbora za vanjskopolitičke odnose Senata kako bi rezolucija bila usvojena i u američkom Senatu.

Obraćajući se članovima CAA demokratski predsjednički kandidat Dennis Kucinich, kongresnica Janice Schakowsky i kongresnik Ed Derwinski podržali su uključenje Hrvatske u NATO i EU.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više