Predložena tri amandmana na konačni prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi

PRVI amandman predlaže da odluka o raspisivanju referenduma o opozivu gradonačelnika  mora u gradskom ili općinskom vijeću biti donijeta dvotrećinskom većinom, a ne kao što predlaže Vladin konačni prijedlog Zakona samo većinom svih vijećnika. Tako bi se, smatraju u Udruzi gradova, spriječila mogućnost učestalog raspisivanja referenduma o opozivu, a i stabilizirali bi se lokalni politički odnosi.

Drugi amandman predlaže obvezno savjetovanje središnjih tijela državne uprave s nacionalnim udrugama gradova, općina i županija tijekom pripreme zakonskih propisa od utjecaja na prava, obveze i financiranje lokalnih jedinica, čime bi se uskladili s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Konzultiranje s nacionalnim udruženjima lokalnih jedinica započelo je prije godinu dana sa Središnjim državnim uredom za upravu, međutim ostala nadležna ministarstva zasad nisu prihvatila tu praksu.

Treći amandman predlaže smjernice za suradnju jedinica lokalne samouprave, posebno onih koje nemaju dostatna financijska sredstva i stručne kadrove za samostalno obavljanje javnih poslova. Predložene smjernice omogućit će učinkovitije i ekonomičnije pružanje usluga građanima.

Udruga gradova amandmane će do  kraja ožujka 2007. godine uputiti Vladi RH.

Udruga gradova je  nacionalno nestranačko i nepristrano tijelo, osnovano 2000. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u RH. 79 gradova u RH članovi su Udruge gradova.

Pročitajte više