Predsjedatelj EPP-a: Hrvatska Vlada dala veliki doprinos procesu pomirbe

HRVATSKA Vlada Ive Sanadera dala je veliki doprinos procesu pomirbe i to Europska pučka stranka (EPP) jako cijeni, rekao je u srijedu u Beču predsjedatelj EPP-a Hans Gert Poetering.

On je to izjavio na konferenciji za tisak održanoj po završetku Studijskih dana EPP-a, na kojima su se okupili predstavnici europskih demokršćanskih i konzervativnih stranaka, među kojima i hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Sanader.

"Veliki je doprinos hrvatske Vlade Ive Sanadera u procesu pomirbe i to Europska pučka stranka jako cijeni. Stoga ne treba čuditi da se Sanaderova politika i nastojanja u pomirbi promatraju s velikom simpatijom, kao i hrvatski put u EU", kazao je Poetering.

On je dodao da će EPP "pozdraviti početak pregovora Hrvatske s Europskom unijom".

Sanader je na konferenciji za tisak kazao da Vlada nastoji ispuniti kriterije EU ne zbog Unije, već zbog toga što je to budućnost Hrvatske.

"Hrvatska Vlada nastoji ispuniti kopenhaške kriterije kao i druge zahtjeve poput suradnje s Haaškim sudom, regionalne suradnje i pomirbe, ne zato što to zahtjeva EU, nego zato što je to budućnost Hrvatske", rekao je Sanader.

Voditeljica austrijskog izaslanstva Narodne stranke u Europskom parlamentu Ursula Stenzel kazala je na konferenciji za tisak da "ne razumije zašto EU pritiska kočnice prema Hrvatskoj, a labavi ih prema Turskoj". Ona je isto tako izrazila svoju veliku potporu Hrvatskoj na putu u Europsku uniju.

Pročitajte više