Predsjednici četiriju oporbenih stranaka protiv prodaje dionica ine

PREDSJEDNICI HDZ-a, HSLS-a, HSP-a i DC-a sastali su se danas u Saboru, a nakon sastanka su izrazili duboku zabrinutost zbog namjere Vlade da, na prijedlog Savjeta za privatizaciju INE, proda 25 posto plus jednu dionicu INE mađarskom MOL-u za 505 milijuna američkih dolara.

Kad bi se doista radilo samo o prodaji 25 posto plus jedne dionice INE, ponuđena bi cijena bila vrlo povoljna, no na žalost, Vlada je kroz dva druga ugovora (o suradnji između INE i MOL-a te dioničkog ugovora) osigurala 50 posto kontrolnog mehanizma MOL-u u upravljanju, stoji u priopćenju koje je, nakon sastanka, podijeljeno novinarima u Saboru.

Pojašnjava se da je za svaku stratešku odluku Uprave INE potrebna prethodna suglasnost Nadzornog odbora, u kojem jedan od dva člana MOL-a može blokirati donošenje odluka.

Oporbenjaci od Vlade zahtijevaju da zaustavi prodaju INE, dok pred Saborom ne pojasni sve elemente ugovora, jer smatraju da cijena prodaje 50-postotnog utjecaja u INI za 505 milijuna dolara nije povoljna.

Od Vlade traže da pojasni i jesu li u procjenu vrijednosti INE uključe i nalazišta u Siriji i drugdje.

Krajnje neprihvatljivom smatraju prodaju najveće nacionalne tvrtku nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Sve upućuje na to da Vlada, uz 19 milijardi USA dolara vanjskog , deficita platne bilance od 6,9 posto, te vanjskog trgovinskog deficita od sedam milijardi dolara, vuče iznuđene i predizborne poteze, koji će dugoročno štetiti Hrvatskoj, stoji u priopćenju kojega su potpisali Ivo Sanader, Dražen Budiša, Anto Đapić i Mate Granić.

(Hina) ibob vkn

Pročitajte više