Predsjednici HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a traže da se objavi datum izbora

PREDSJEDNICI HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a pozvali su s današnjega zajedničkog sastanka vladajuću koaliciju da objavi nadnevak parlamentarnih izbora.

U ime svojih kolega predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nakon sastanka u Klubu zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru novinare je izvijestio kako su odlučni da na idućim izborima smijene, kako je rekao, "nesposobnu koalicijsku vlast".

Sanader je istaknuo da bi nadnevak izbora već morao biti poznat, jer je to praksa u demokratskim zemljama, kako bi se političke stranke mogle za njih pripremiti, odnosno u Hrvatskoj da bi se mogli donijeti potrebni zakoni u vezi s prijamom u članstvo Europske unije. To bi trebala biti praksa i u buduće bez obzira na to koja je politička struja na vlasti, smatra predsjednik HDZ-a i ocjenjuje da nagađanja hoće li izbori biti na jesen ili proljeće nikomu ne koriste.

Potvrdio je da je dogovorena i vrlo uska suradnja četiriju stranaka u Saboru glede važnih političkih pitanja, pa tako i u slučaju Osječko-baranjske županije. Stoga će zatražiti raspravu na idućoj saborskoj sjednici o stanju u toj županiji i odlukama Ministarstva pravosuđa za koje drže da nisu dobre.

Osim predsjednika stranaka njihov rad u Saboru koordinirat će i predsjednici klubova i sastajat će se uoči donošenja važnijih odluka.

Upitan je li bilo govora o čvršćoj predizbornoj ili poslijeizbornoj suradnji, t.j. izlasku na izbore, Sanader je odgovorio da su stajališta stranaka poznata i objelodanjena te da ostaju ista. No razgovorali smo o svim oblicima suradnje i o tome kako pobijediti na izborima, kazao je.

Na primjedbu da ne pokušava ujediniti cjelokupnu oporbu kako bi pobijedio na izborima, kao što je to svojedobno učinila vladajuća koalicija dok nije bila na vlasti, Sanader je istaknuo kako su najbolji odgovor na tu kritiku već dva održana sastanka prvaka HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a. Dodao je kako je također dogovoreno da će razgovore nastaviti nakon prvosvibanjskih blagdana, oko 8. ili 9. svibnja, odnosno za dva tjedna.

Sanader je na novinarski upit rekao da HDZ-u ne smeta pokušaj smjene HDZ-ova potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine (u čemu sudjeluje i HSP).

Predsjednik DC-a Mate Granić dodao je da ni jedna od četiriju stranaka ne sumnja u uspjeh ako samostalno iziđu na izbore i ne boje se izbornog neuspjeha. Nastavljamo razgovore o tome kako pobijediti vladajuću koaliciju i čvrsto vjerujemo u pobjedu, naglasio je Granić.

Sanader je također napomenuo kako nema nikakve dvojbe da su sve tri ostale stranke apsolutno spremne doseći izborni prag od pet posto i da nema razloga komentirati pojedine medijske spekulacije o nastupu na izborima.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić je zanijekao da je nastavak razgovora "četvorice" uvjetovao jasnijim definiranjem predizborne koalicije.

Pročitajte više