Predsjednička utrka imidžem: Pobjeđuje Josipović, Pusić druga

NA UZORKU od 800 slučajno izabranih glasača i 100 stručnjaka u odnosima s javnošću napravljena je telefonska anketa o imidžu predsjedničkih kandidata. Anketu su provodili Zoran Tomić, Božo Skoko, Damir Jugo i Mario Petrović koji su, po uzoru na američke ankete, pokušali dokučiti tko od desetero predsjedničkih kandidata ima najbolji, odnosno najuvjerljiviji imidž u javnosti, prenosi Večernji list.

Važnost uspjeha imidža kandidata ispitivači su objasnili američkim izborima iz 1960. godina kad je mladi, poletni i energični John Kennedy pobijedio autoritativnog Richarda Nixona.

Najbolja neverbalna komunikacija Bandića i Vidoševića

Visokih 55 posto birača reagira na neverbalnu komunikaciju, 35 posto na boju i ton glasa, dok samo sedam posto zaista i sluša što kandidati govore. Prema anketi, premda s objektivnim retoričkim problemima, Nadan Vidošević i Milan Bandić imaju najbolju neverbalnu komunikaciju. Njima uz bok stoji i Andrija Hebrang. "Publika odobrava njihov ozbiljan i konzervativan stil i upornost zastupanja političkih ideja", smatra Damir Jugo.

Sveukupno, najviše odjene dobiva Ivo Josipović, a slijede ga Vesna Pusić i Damir Kajin. Ispitanici su najbolje ocijenili političku odlučnost i karizmatičnost Milana Bandića, ali su zato iznimno loše ocijenili njegove državničke sposobnosti. Također, Bandića loše doživljavaju i po pitanju obavljanja izvršne vlasti, što čudi s obzirom na njegovu dugogodišnju praksu upravo na takvom poslu.

Josipović ne bi osramotio zemlju u svijetu

Ivo Josipović je ocijenjen kao kandidat s najboljim državničkim sposobnostima, što se povezuje s njegovom ozbiljnošću, uglađenošću i obrazovanjem te time da nas on "ne bi osramotio u svijetu".

Stručnjaci za odnose s javnošću su najbolje ocijenili državničke sposobnosti Nadana Vidoševića. Sveukupno, ova je skupina najbolje ocjene dala Vidoševiću i Bandiću, dok je Josipović na trećem mjestu.

Imidž ili čovjek?

Mario Petrović tvrdi da je moć PR-a vrlo jaka te da bi svaki od kandidata trebao naglašavati upravo ono u čemu je bolji od ostalih kandidata. Prema njegovim riječima, Vesna Pusić i Ivo Josipović trebaju naglasiti retoričke i govorničke sposobnostima, za razliku od Nadana Vidoševića, koji se mora osloniti na svoju odličnu neverbalnu komunikaciju. Milan Bandić imidž treba graditi na svojoj odlučnosti i karizmatičnosti, Vesna Škare-Ožbolt na slici brižne obiteljske osobe, dok Josip Jurčević može poentirati svoju skromnost.

"Predsjednik mora biti gospodin s građanskim, svjetskim manirama. Morao bi imati i određeno političko iskustvo u stranačkoj, izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Vjerodostojnost na temelju prethodnog političkog djelovanja za mene je važna osobina. Želim vjerovati budućem predsjedniku", zaključio je Zoran Tomić dodajući da se ipak nada da će "pobijediti čovjek, a ne imidž".

Pročitajte više