PREDSJEDNIK MESIĆ DANAS PUTUJE U PARIZ

Predsjednik Republike Stipe Mesić putuje u nedjelju poslijepodne u Pariz gdje će se u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom i s njime razgovarati o hrvatskoj aplikaciji za članstvo u Europskoj uniji, bilateralnim temama i iračkoj krizi.



Hrvatska je kandidaturu za članstvo u EU predala u petak u Ateni grčkom premijeru Kostasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća.

´Očekujemo da će razgovorima dominirati upravo podnijeta hrvatska kandidatura za članstvo u EU´, rekao je u petak savjetnik hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku Tomislav Jakić.

U autorskom članku za subotnje izdanje francuskog dnevnog lista Le Monde, Mesić je napisao da je podnošenjem kandidature Hrvatska ´odgovorila na težnje svojih građana, uvjerena kako napredak koji je ostvarila, posebice posljednjih nekoliko godina, opravdava njezinu odluku´.

´Hrvatska 2007. godinu postavlja sebi za cilj´, napisao hrvatski predsjednik.

Dvojica bi šefova država trebala razgovarati i o unaprjeđenju bilateralnih odnosa te o iračkoj krizi.

Hrvatska se pridružila zaključcima Europske unije o Iraku, odnosno stajalištu da rat nije neizbježan i da političkim sredstvima treba tražiti rješenje putem Vijeća sigurnosti. Francuska se zajedno s Njemačkom protivi jednostranoj akciji SAD-a protiv Iraka, a ovoga je tjedna Chirac kritizirao istočnoeuropske zemlje koje su podržale američko stajalište prema iračkoj krizi.

Pročitajte više